Pesnički fijaker u poseti školarcima

Postavljeno: 06.10.2022

U okviru Dečije nedelje koja se ove godine održava pod sloganom „ Šta detetu treba da raste do neba!?“ održana je manifestacija koja spada u one sa najdužom tradicijom u Kulturnom centru Kruševac, pesnički fijaker. U pravom fijakeru školarce su obišle pesnikinje Vera Cvetanović, Anita Peišić i Olivera Cvetić

U pravom fijakeru , pesnici su kao nekada obilazili osnovne škole. Školarci su imali priliku da čuju pesnike, uživaju u druženju sa njima ali i mogućnost da dobiju savet, iz prve rke, kako da napišu pesmu. Za fijakerske stanice odabrane su Donji Stepoš, Gornji Stepoš, Naupare, Jablanica. Druženje sa pesnicima bilo je u OŠ „Despot Stefan“.

Pesnički fijaker prošle godine proslavio je svoj jubilej, 20 godina postojanja, i zaista se može pohvaliti da je ugostio srpsku pesničku elitu poput Ljubivoja Ršmovića, Pere Zubca, Moše Odalovića, Slobodana Stanišića, Dragana Lakićevića, Zorice Bajin Đukanović, Lidije Nikolić, Vladimira Andrića, Gradimira Stojkovića, Božidara Mandića, Nedeljka Popadića, Dragomira Ćulafića, Ljubiše Đidiđa, Momira Dragićevića, Todeta Nikoletića, Miroslava Kokošara, Minje Subote, Dušana Pop Đurđeva, Dobrice Erića i mnogih drugih pesnika koji su značajni za srpsku dečiju književnost.

Inače,  tokom Dečije nedelje organizovani su brojni sadržaji za najmlađe. U vrtiću „Dečiji klub“ otvoren je vašar na kome su deca izložila svoje rukotvorine. Narodna biblioteka je učenicima prvog razreda osnovnih škola i predškolcima ustanove „Nata Veljković“ podelila besplatne članske karte, a kako bi se i kod ostalih đaka razvijale čitalačke veštine i navike, bibliotekari su posetili brojne vrtiće i škole u Kruševcu.

Izvor: Kulturni centar Kruševac

Ostale vesti

back-to-top