+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Pečenje iz Stopanje – deo praznične trpeze

Pečenje iz Stopanje – deo praznične trpeze

Iako epidemija korona virusa još uvek traje, božićna trpeza uveliko se sprema, a njen neizostavni deo je pečenje. Svih osam pečenjara u Stopanji rade punom parom, a kako u ovom selu kažu, gužva očekivana u ovo doba godine nešto je manja nego prethodne. Da bismo saznali kolika je potražnja, posetili smo Stopanju, prestonicu pečenja

Dok se miris pečenja širi vazduhom, prolaznici odmeravaju komade izloženog mesa. Otići u pečenjaru na post, pravo je iskušenje, pa su zato stolovi u svim kafanama prazni. Kupci iznose iz pečenjara upakovane ovale mesa koje do sutra ne treba otvarati.

– Danas kod nas nema ručka, samo izdajemo pakete za sutra pošto je Badnji dan. Puno paketa smo pripremili, bilo je dosta porudžbina. Za naše stalne mušterije, koje naručuju svake godine pripremljeno je oko 250 kg i 40 celih prasića. Dvadesetak smo pustili u slobodnu prodaju. To je naš pun kapacitet, više od toga ne možemo da postignemo, tako da smo zadovoljni – kaže Radiša Gašić vlasnik “Kafana Stopanja”.

Da je u vreme praznika povećana potražnja tvrdi i Saša Binić, vlasnik “Kafane Binić”.

– Danas imamo više posla nego inače, dolaze ljudi iz okolnih sela i gradova. Božić je jednom u godini i pravoslavni narod voli da ga obeleži kako dolikuje. Pošto sad nema okupljanja, ljudi kupuju po 2-3kg pečenja, nekad se i kupovalo i klalo više. Mislim da je ljudima lakše da kupe gotovo nego da prave sami – kaže Saša Binić, vlasnik “Kafane Binić”.

Aleksandar Simidžić vlasnik kafane “Kod Šekija” kaže da je korona smanjila obim posla.

– Korona jeste uticala na posao, danas ima manje nego prošle godine u ovo vreme, ali opet više nego inače, kad nisu praznici. Ranijih godina smo pekli tri puta više za praznike, jer nama su Badnji dan i Vaskrs dva najjača dana u godini, tad prodamo najviše pečenja. Danas niko ne jede pečenje, a inače, zbog korone imamo 15 odsto manje ljudi u kafani – objašnjava on.

U Stopanji postoji osam pečenjara. Cena prasećeg pečenja je oko 1200 dinara po kilogramu, dok za kilogram jagnjećeg treba izdvojiti 1800 dinara.

M.S.

Iako epidemija korona virusa još uvek traje, božićna trpeza uveliko se sprema, a njen neizostavni deo je pečenje. Svih osam pečenjara u Stopanji rade punom parom, a kako u ovom selu kažu, gužva očekivana u ovo doba godine nešto je manja nego prethodne. Da bismo saznali kolika je potražnja, posetili smo Stopanju, prestonicu pečenja Dok se miris pečenja širi vazduhom, prolaznici odmeravaju komade izloženog mesa. Otići u pečenjaru na post, pravo je iskušenje, pa su zato stolovi u svim kafanama prazni. Kupci iznose iz pečenjara upakovane ovale mesa koje do sutra ne treba otvarati. - Danas kod nas nema ručka,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.67 ( 5 glasova)
x

Proveri i

“Zlatno doba” u Galeriji Kulturnog centra

Izložba Baneta Jelića pod nazivom “Zlatno doba” otvorena je danas u Galeriji Bele sale Kulturnog centra. Ljubitelji umetnosti moći će ...

Jutka danas ne ide u zatvor,o datumu odlučuje Viši sud

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, danas se neće javiti na izdržavanje bezuslovne tromesečne kazne na koju je pravosnažno ...

In memoriam: Umro profesor dr Stevan Baljošević, infektolog velikog ugleda

Profesor dr Stevan Baljošević ostvario je vrhunsku profesionalnu karijeru, a obavljao je i najodgovornije funkcije u zdravstvu Kosova i Metohije, ...

Anketa: Građani o vakcinaciji protiv korone

Masovna vakcinacija protiv korona virusa u Kruševcu uveliko je počela. Na punktu u Hali sportova među prvima vakcine kineskog proizvođača ...

U Trsteniku ukinuta vanredna situacija

Vanredna situacija koja je zbog loše epidemiološke situacije u opštini Trstenik uvedena 30.septembra prošle godine , ukinuta je danasU obrazloženju ...