Partizanke Nada i Radmila Popović

Postavljeno: 19.02.2023

Tokom teških godina Drugog svetskog rata, rođene sestre Nada i Radmila Popović bile su članice organizacija koje su pružale otpor okupatoru. Učestvovale su i pomagale na različite načine i u toj hrabroj borbi dale svoje živote za oslobođenje Kruševca

 

Nada Popović bila je studentkinja prava. Rođena je 1921. godine u Kruševcu. Još kao gimnazijalka bila je članica mnogih pokreta, a februara 1942. godine postala je sekretar OK SKOJ-a, a zatim i članica OK KPJ za kruševački okrug.

Zbog svoje aktivnosti, uhapšena je aprila 1942. godine, te je u zatvoru boravila pet meseci. I pored strahovitih mučenja, nije odala nikoga. Toliko su je tukli da je bila skoro nepokretna, noge su joj bile u ranama, a ruke polomljene.

Svojim borbernim duhom bodrila je druge zatvorenike kako ne bi podlegli pritiscima i odali svoje drugove i drugarice. Iz bolnice, u koju je poslata sa teškim povredama, oteli su je partizani. Zbog svoje nesebičnosti, hrabrosti i požrtvovanosti, bila je jedna od omiljenih među saborcima, koji su joj se uvek divili. Stradala je septembra 1943. godine.

Njena sestra i otac su streljani, dok je mlađi brat posle oslobođenja preminuo od tuberkuloze koju je dobio u Smederevskoj Palanci, gde je boravio u Zavodu za vaspitanje omladine.

Bista Nade Popović otkrivena je 1972. godine ispred osnovne škole koja nosi njeno ime. Autor dela je Dimitrije Simić.

Radmila Popović, Nadina dve godine mlađa sestra, bila je krojačka radnica. Rođena je 1923. godine u Kruševcu. Hapšena je zbog članstva u SKOJ-u, a nakon boravka u zatvoru od tri meseca, pridružila se Rasinskom partizanskom odredu. Ranjena je u borbi kod Stubla (kod Trstenika) i uhvaćena je po krvavom tragu. U zatvoru je svirepo mučena. Streljana je na Bagdali februara 1943. godine. Iako teško ranjena u obe noge, uzdignute glave stala je pred nišan, „smogla je snagu da kliče slobodi i partiji, a njeni su usklici nadjačali jeku plotuna”.

J.A.
Izvor i slike: knjiga „Žene Srbije u NOB”, nadapopovic.edu.rs

Ostale vesti

back-to-top