Otvorena izložba “Kada je svet stao one nisu”

Postavljeno: 16.06.2021

Kako bi se dalo priznanje ženama koje su tokom prošle godine angažovale tokom epidemije otvorena je multimedijalna izložba u foajeu Kruševačkog pozorišta. Sugrađani će moći da pogledaju fotografije Igora Mandića i audio priče koje je napravila novinarka Sandra Mandić, koje prikazuju deset žena iz Srbije iz različitih sfera života, koje su svojim profesionalnim zalaganjem dale doprinos tokom pandemije

Među deset žena, čije su fotografije i priče zabeležene na ovoj izložbi, našla se i Jelena Ružić, predsednica Ženskog udruženja Kolubarskog okruga.

– Veliko je zadovoljstvo biti jedno od lica koje se nalazi na ovim panoima, ali ono što je važno je da iza svih ovih žena koje se nalaze na njima stoji još dosta žena koje su zajedno sa njima uspele da postignu u nekim situacijama i nemoguće – kaže ona.

Ova izložba je na Dan žena, 8. mart, otvorena u Francuskom institutu, a od tada je obišla brojne gradove u Srbiji. Jasmina Palurović,

Gradonačelnica grada Kruševca, kaže da je ova izložba došla u naš grad u pravom trenutku, u susret jubileju.

 – Ova izložba je kod nas naišla na jedno veliko odobravanje. Žene su tokom prošle godine pokazale koliko su uporne, istrajne i čvrste i kao što i sama izložba kaže: “Kada je sve stalo one nisu” – kaže gradonačelnica.

Palurovićka se potom osvrnula na svoje iskustvo tokom pandemije, kada se kao gradonačelnica suočila sa najvećim izazovima.

– U prevazilaženju svih posledica koje virus korona ostavlja na društvo, nemerljiva je uloga ženskog dela našeg društva, što nijednog trenutka nije umanjilo ulogu muškaraca. Tokom pandemije, žene u Kruševcu su pokazale samodisciplinu, požrtvovanost, solidarnost u svim sferama života – navodi ona.

Savetnica potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Gordana Gavrilović, istakla je na otvaranju izložbe da žene treba da budu nosioci promena u društvu koje teži većoj rodnoj ravnopravnosti.

– – Sve ove žene koje vidite na panoima, upravo šalju poruku da žene jesu one koje su liderke i da predstavljaju snagu jednog drušva. Želim da poručim svim devojčicama i ženama da nemamo pravo da odustanemo od borbe za bolja prava i rodnu ravnopravnost – ističe ona.

Ispred Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost obratila se Jelena Sekulić Nedeljković.

– Svi znamo da prethodna godina nije bila kao ni jedna do sada, a svi smo svedoci da je ova kriza više pogodila žene nego muškarce. Žene koje su ovde prikazane su herojke našeg društva – kaže ona.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Marčelo Repići, programski menadžer Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Po njegovim rečima, pandemija je bila poziv na buđenje za ravopravnost među polovima u Evropi i u celom svetu podsetnik na svakodnevne nejednakosti između polova u našem društvu, koje često ostaju neprimećene.

Na kraju izložbe organizovan je panel “Uloga žene kroz istoriju grada Kruševca”, na kome su okupljenima govorile Snežana Jugović, istoričarka, Snežana Jakovljević iz Udruženje žena Peščanik, kao i Jasmina Palurović, gradonačelnica i Jelena Ružić, predsednica ŽUKO.

Izložbu“Kada je svet stao one nisu” je organizovala Agencija Ujedininjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Delegacijom Evropske unije i Francuskom ambasadom.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top