Otvoren prvi virtuelni centar za srednjoškolce

Postavljeno: 28.05.2020

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS)  otvorila je prvi virtuelni prostor za sve učeničke parlamente u Srbiji, pod nazivom UP centar. Plaforma je kreirana uz pomoć BOŠ-a, kroz program „Aktivni građani-bolje društvo“ koji podržava USAID,a  cilj je da se podstakne aktivizam i građanske inicijative, te da se članovi parlamenata podrže u realizaciji svojih aktivnosti

UP Centar pružaće srednjoškolcima i njihovim parlamentima praktične materijale, literaturu, alate i savete, a zainteresovanima će na raspolaganju biti i mogućnost prijavljivanja na različite obuke, treninge i radionice . 

Naše obuke i radionice prilagođene su srednjoškolcima koji tek ulaze u svet aktivizma, kao i onima koji već imaju iskustva u aktivizmu. Korisnici platforme moći će da se upoznaju i sa pozivima i konkursima organizacija, donatora i institucija, od kojih mogu da imaju beneficije i kao pojedici i kao učenički parlamenti- navodi se u saopštenju koje je UNSS uputilo medijima.

Prema istraživanju UNSS, u protekloj školskoj godini učenički parlamenti sproveli su u proseku 3,65 različitih aktivnosti što je, prema oceni ove organizacije, za celu školsku godinu veoma malo. UP Centar, kako ističu, upravo ima za cilj da doprinese razvoju mladih kroz učenički parlament, kao jedan od mehanizama za građenje aktivnog građanskog društva.

UNSS pozvao je mlade ljude da se priključe aktivnostima koje sprovodi UP Centar, a više informacija o prvom virtuelnom prostoru za sve srednjoškolce u Srbiji, može se naći na sajtu www.up.srednjoskolci.org.rs.

Unija srednjoškolaca Srbije je organizacija učenika i učenica srednjih škola, a osnovana je  2003. godine, sa ciljem da reprezentuje i zastupa srednjoškolce i srednjoškolke  na nacionalnom i evropskom nivou. UNSS danas ima 110.000 članova iz 190 učeničkih parlamenata,  iz 76 gradova i opština širom Srbije. D.P.

Ostale vesti

back-to-top