Otvoren Dečiji klub „Eureka“

Postavljeno: 19.08.2022

Dečiji klub „Eureka“ osmišljen kao centar za istraživanje, razvoj i širenje obrazovnih inovacija, danas je otvoren u Kruševcu. U novom prostoru, savremene arhitekture i dizajna, koji je prilagođen uzrastu od 5 do 15 godina, deca će moći da uče putem otkrića, kroz pet različitih programa i šest laboratorija. Osim raznovrsnosti u pogledu sadržaja (matematika, nauka, kuvanje, jezici, muzika, umetnost, sport…) svaki od programa utemeljen je na različitim didaktičkim koncepijama učenja i savremenim modelima proučavanja

Sam naziv „Eureka“ potiče iz antičke Grčke i predstavlja onaj momenat saznanja koji imaju naučnici i svi mi kada otkrijemo nešto novo. Iz mog naučnog rada koji je posvećen učenju putem otkrića i rešavanju problema, došla je inspiracija da jedan takav pristup prenesem i na druge oblasti i sadržaje obrazovnog rada sa decom. Slogan“Istraži, otkrij, saznaj!“ simboliše didaktički zahtev da učenje na ranom uzrastu treba da se odvija putem istraživanja, otkrića, rada na projektima, a ne putem učenja memorisanja činjenica i reprodukcije-kaže Aleksandra Mandić, direktorka Dečjeg kluba “Eureka“.

Vetrenjača, zaštitni znak „Eureke“ formiran je od šest slova „E“ i predstavlja prirodnu energiju deteta koju treba pokrenuti.

Vetrenjača energiju prirode pretvara u novu vrednost i energiju. To me je inspirisalo da prirodnu energiju deteta i njihove potencijale pretvorim u postignuća i da svako dete sebe pronađe u nekoj oblasti koju voli. Svako dete poseduje neki dar, a na nama odraslima je da ih prepoznamo, podržimo i razvijamo. Naša ideja je  da kroz rad negujemo sve oblasti dečije ličnosti i stvorimo harmonične uslove za izbalansirani razvoj-objašnjava Mandićka.

U dečijem klubu „Eureka“ postoji pet programa za decu i jedan za roditelje, a svaki program podrazumeva deset nedelja projektnog učenja.

Prvi program je „Eureka“ i obuhvata sadržaje prirodnih nauka, gde deca prolaze metodologiju naučnog rada, koju odrasli prolaze prilikom naučnih istraživanja. Ono što dete prvog ili petog razreda otkriva jeste nama odraslima već poznato, ali njima nije-kaže ona.

Ovaj program završava se sajmom nauke i malom naučnom konferencijom, a po njegovom završetku počinje program „Konstantin“ koji je  fokusiran na duhovni razvoj deteta, tiče se umetnosti, istorije i kulture hrišćanstva, a završava se Svetosavskim saborom. Sa prolećem kreće program „Kul kultura“ u okviru kog deca istražuju kulturno nasleđe i način života različitih naroda širom sveta. Četvrti program koji se organizuje u poslednjem bloku je „Moj prvi biznis plan“.

Smatramo da je finansijska pismenost za savremeno dete veoma važna. U okviru ovog programa deca imaju priliku da dizajniraju svoje usluge i prozvode i da prođu čitav put od jedne poslovne ideje do realizacije. Taj program se završava prodajnim bazarom humanitarnog karaktera-navodi Mandićka.

„Program 5+“ k dodatni program baziran na sadržajima koji su obuhvaćeni programima i obrazovnim standardima osnovnih škola u Srbiji, a njegov cilj je da deci pruži podršku u produbljivanju i proširivanju znanja koja stiču tokom redovne nastave u školi.
Šesti program „Eureke“ namenjen je roditeljima.

-Mislim da pored svih škola, nas niko ne nauči roditeljstvu, pa se mi snalazimo kako se menja uzrast deteta menja. Zbog toga imamo tim pedagoga i psihologa koji su tu da odgovore na roditeljska pitanja za svaku fazu odrastanja i sve oblasti. Kroz taj program stvaramo partnerstva sa roditeljima, a oni se u okviru radionica uključuju u edukativni i obrazovni razvoj dece.

U Kruševcu je okupljen tim od 15 stručnjaka i profesora iz najrazličitijih oblasti, a u zavisnosti od potreba roditelja i dece moguće je odabrati jedan ili kombinaciju više obrazovnih programa u toku meseca. Rad se organizuje u malim grupama koje se diferenciraju prema uzrastu ili u skladu interesovanja dece. Dečiji kluba “Eureka” u Beogradu uspešno radi od 2015. godine, u Kruševcu se nalazi u Dušanovoj ulici broj 12b, a upis za školsku 2022/2023. je u toku.

Više informacija možete naći na: http://www.eureka.co.rs/

M.S.

Ostale vesti

back-to-top