+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Otvoren 4. Međunarodni festival pravoslavnog filma

Otvoren 4. Međunarodni festival pravoslavnog filma

U Kruševačkom pozorištu svečano je otvoren 4. Međunarodni festival pravoslavnog filma „Snažni duhom“.  Manifestacija je otvorena ruskim filmovima „Ljubav je jača, sećanje na Nikolaja II“ i „Beli anđeo“, a tokom naredna tri dana publika će imati prilike da pogleda devet dokumentarnih i tri igrana filma iz devet zemalja širom sveta

Na otvaranju Festivala koji se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Kruševca i u saradnji sa Kruševačkom eparhijom, prisutnima se obratio protojerej stavrofor Dragi Veškovac, prenevši tom prilikom  pozdrave i blagoslov episkopa kruševačkog gospodina Davida.

– Pozivam sve vas da budete prisutni sve vreme  održavanja festivala, te da na taj način odgovorimo na veliki trud i veliku ljubav svih onih koji se trude oko Festivala pravoslavnog filma, naročito naša braća Rusi.  Daj Bože da ovaj festival traje u našem pravoslavnom gradu, gradu koji je dao na desetine poznatih glumaca – kazao je Veškovac.

U ime Kruševca, kao grada domaćina, učesnike četrvtog Međunarodnog festivala pravoslavnog filma, pozdravila je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

– Ovaj festival je jedan od načina da se osnaži pravoslavlje i očuva duh naroda koji su kroz istoriju, zahvaljujući nepokolebljivoj veri, sačuvali svoj nacionalni identitet– kazala je gradonačelnica, dodajući da je cilj ovog festivala promocija vrednosti pravoslavlja, kulture i tradicije pravoslavnih naroda.

Filip Kudrjašov, direktor Festivala i član Saveza kinematografa Rusije, kazao je da mu je velika čast što su oni ti koji pomažu da se ovaj festival organizuje u Srbiji, posebno u Kruševcu koji je, kako je kazao, ipak prva prestonica Srbije.

– Svaka godina je godina eksperimenta, ove smo doneli devet dokumentarnih i tri igrana filma i rešili da  ove godine to bude bez vankonkursnog programa. Ono što želimo je da vidimo kako će gledaoci odreagovati na naš eksperiment – rekao je Kudrjašov, dodajući da su učesnici festivala došli iz devet zemalja – Srbije, Rusije, Belorusije, Bugarske, Republike Srpske, Sjedinjenih Američkih država, Engelske, Auatrije, Kazahstana.

Ceremonija otvaranja bila je i prilika da se predstave i priznanja, kao i ćlanovi žirija koji će odlučivati o dobitnicima. U ime konkursnog žirija za dokumentari film, prisutnima se obratio predsednik žirija Dragoslav Gogić, novinar RTS-a.

– Velika je čast predsedavati žirijem jednog ovakvog festivala. Godinama se bavim dokumentarnim filmom, ovo je nešto posebno, izuzetna su ostvarenja i predlažem da ih pogledate, a pred nama će biti težak zadatak da odlučimo koji je najbolji. Ono što je najvažnije je da su ti filmovi ovde kod nas, u gradu Kruševcu, nekadašnjoj prestonici. Dokumentarni  filmovi imaju dušu, oni su poseban oblik umetničkog izražavanja, odražavaju realan život, imaju emociju. Oni su, da citiram direktora festivala, trening za dušu, i zato uživajte – poručio  je Gogić.

U ime žirija za najbolji igrani film, predsednik žirija Aleksandar Curkin, pozorišni i filmski glumac, poručio je da će žiri profesionalno obaviti svoj posao, da će biti iskreni i da će se pomoliti da ne pogreše u svom izboru.

Nagrade su jutros osvećene u crkvi Lazarici. Nagrada za simpatije gledalaca je diptih sa ikonom Svetog Save, za najbolji dokumetarni film je diptih sa ikonom svetog Vasilija Ostroškog,  za igrani film diptih sa ikonom svetog Nikolaja Čudotvorca i Grand pri – diptih sa ikonom svetog Kneza Lazara.

U okviru festivala održava se i izložba umetnice Sofije Ječine, sa radovima u tehnici peščana animacija,  a posebno veče biće posvećeno 150-godišnjici od dana rođenja Nikolaja Drugog.

Festival pravoslavnog filma održava se uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, u saradnji sa Eparhijom i pod pokroviteljstvom Grada Kruševca. Svake godine, podršku festivalu daju Ambasada Srbije u Rusiji, Srpsko odeljenje međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Ambasada Ruske federacije u Srbiji.

Prvo festivalsko veče svojim nastupom uveličale su pevačica Sanja Maksimović i čuvena ruska pevačica Olga Masaljskaja koja je pevala na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku.

U Kruševačkom pozorištu svečano je otvoren 4. Međunarodni festival pravoslavnog filma „Snažni duhom“.  Manifestacija je otvorena ruskim filmovima „Ljubav je jača, sećanje na Nikolaja II“ i „Beli anđeo“, a tokom naredna tri dana publika će imati prilike da pogleda devet dokumentarnih i tri igrana filma iz devet zemalja širom sveta Na otvaranju Festivala koji se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Kruševca i u saradnji sa Kruševačkom eparhijom, prisutnima se obratio protojerej stavrofor Dragi Veškovac, prenevši tom prilikom  pozdrave i blagoslov episkopa kruševačkog gospodina Davida. - Pozivam sve vas da budete prisutni sve vreme  održavanja festivala, te da na taj način odgovorimo na…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

UPOZORENJE: Neispravna voda sa javnih česama u Žabaru, Garima, Kaoniku i Dedini

Voda za piće na javnim česmama u naseljenim mestima Žabare, Gari, Kaonik i Dedina je neispravna, obaveštavaju nadležne gradske službe. ...

Grad Kruševac odlučio – bez novogodišnjeg koncerta na Trgu

Grad Kruševac ove godine neće organizovati doček Nove godine tradicionalnim koncertom na Trgu kosovskih junaka jer su značajna sredstva donatora ...

Šporet Smederevac za Pavloviće i njihovo devetoro dece

Kolo srpskih sestara Kruševac poklonilo je šporet Smederevac brojnoj porodici Pavlović iz Boljevca. Zoran i Slavica izrodili su jedanestoro dece, ...

Medijacija – bez sudskog spora do rešenja

,,Mogućnost primene medijacije sa simulacijom medijacije,, naziv je okruglog stola održanog u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori, a kako je istakla ...

Amphenol u Trsteniku otvorio fabriku auto – kablova, prisustvovao predsednik Vučić

Američka kompanija „Amphenol“ otvorila je u Trsteniku fabriku za proizvodnju kablova za eksterno osvetljenje u autoindustriji. Trenutno u oko dve ...