Zbog spornih odredbi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom pred Ustavnim sudom, najavljeni i protesti trudnica i porodilja

Postavljeno: 25.09.2018

Trudnice i porodilje, nezadovoljne Zakonom o podršci porodica sa decom, danas, 25. septembra će, kako je najavljeno na društvenim mrežama, poći u mirnu protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama

Protestna šetnja će se odvijati pod nazivom „Mame su zakon“, najavljeno je da će početi u 17 časova, a kako je na društvenim mrežama objavljeno protest nije „politički obojen“. Navedeno je da ga organizuju nezadovoljne trudnice i porodilje medju kojima su i one koje će zbog promene načina obračuna, tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta primati veoma male mesečne iznose.

Pojedine odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je počeo da se primenjuje 1. jula ove godine, dovele su do toga da će majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu imati niske naknade za porodiljsko bolovanje, a u neravnopravan položaj dovedene su i majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom kao i deca koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina. Oštećene su i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Na manjkavosti pojedinih odredbi Zakona ukazala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je 13. septembra saopštila da je podnela Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

U Predlogu za ocenu ustavnosti, poverenica Janković, pored ostalog, ukazuje na nejednak položaj poljoprivrednica, jer za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, moraju da imaju osiguranje 24 meseca, a ne 18 meseci kao ostale porodilje osigurane po drugim osnovama.

Takođe, u predlogu se navodi i da su žene sa višim primanjima neopravdano stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose.

Pored toga, u predlogu podnetom Ustavnom sudu, ukazano je i na nejednak položaj roditelja i dece koja su rođena pre i posle stupanja na snagu ovog zakona, a koja i dalje primaju roditeljski dodatak.

Zbog nekoliko odredbi pomenutog Zakona reagovala su udruženja roditelja, ali i čitava javnost.

Udruženje Majke sa troje dece pozdravilo je pokretanje postupka pred Ustavnim sudom i pozvalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da predloži izmenu tog Zakona, kako bi se majke sa više dece dovele u ravnopravni položaj.

U tom Udruženju podsećaju da je pokretanju postupka pred ustavnim sudom prethodila pritužba za utvrđivanje diskriminacije po osnovu rođenja, koju je potpisalo skoro hiljadu majki sa troje i više dece iz Srbije, a koja je podneta poverenici. U pritužbi je, kako su preneli mediji, navedeno da novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom diskriminiše majke u Srbiji jer propisuje da će značajno uvećani roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete primati majke koje su ih rodile posle 25. decembra 2017. godine, kada je zakon stupio na snagu, dok će sve one koje su rodile decu pre tog datuma primati dodatak po prethodnom, znatno nepovoljnijem zakonu.

Zbog odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom reagovao je i portal Bebac koji je početkom septembra od Vlade zatražio da hitno vratiti plate trudnicama i porodiljama.

Bebac je saopštio da je su “ogomnom broju mama smanjene plate na porodiljskom bolovanju“, da su na ovaj način prekršeni Zakon o radu i Konvenciju o zaštiti materinstva te da država, posebno ona koja se bori za natalitet ne sme da dozvoli ovakav tretman trudnica i porodilja.

Portal Bebac je potom zatražio i ostavku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića.

       

Tekst je deo projekta „Podrška roditeljstvu – odgovornost zajednice“. Projekat  sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Kruševac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili sredstva.

Ostale vesti

back-to-top