Osnovano savetovalište za pomoć obolelima od raka

Postavljeno: 22.02.2019

Savetovalište za pomoć obolelima od malignih bolesti “Narcis” koje  u Kruševcu zvanično otpočelo sa radom 1. februara ove godine pružaće usluge produžene zdravstvene pomoći i nege svim potencijalnim korisnicima sa teritorije Rasinkog okruga, nevezano od toga da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Rad novosnovanog savetovališta promovisan je danas u ovdašnjem Dijagnostičkom centru

Savetovalište “Narcis” prvo je onkološko savetovalište u Rasinkom okrugu, a osnovano je sa ciljem da se poboljša kvalitet života i da se pruži stručna pomoć i podrška kako obolelima od malignih bolesti tako i njihovim porodicama.

O projektu koji je finansijski podržala Vlada Švacarske u okviru programa SWISS-PRO, govorila je Sandra Gogić, predsednica Udruženja zdravstvenih radnika nacionalne asocijacije  Rasinkog okruga. Projekat “Narcis” je, kako je kazala, nastao iz dugogodišnje saradnje Udruženja zdravstvenih radnika nacionalne asocijacije RO , ovdašnje Opšte bolnice i Društva za borbu protiv raka, podružnice Kruševac.

– Sva tri zdravstvena subjekta su već dugo godina povezana u borbi za pacijente obolele od karcinoma i iz te saradnje  ali i potrebe da se obolelima pruži dodatna nega, proistekao je i ovaj humani projekat. Donator je naš projekat prepoznao kao izuzetno bitan i dao nam godinu dana  da zaživimo i da nakon tog vremena nastavimo da pružamo podršu i pomoć – rekla je ona, dodajući da je interesovanje za usluge savetovališta već na samom početku njegovog rada veliko, te da se nada da će svi oni koji su u mogućnosti pomoći da  savetovalište nastavi sa radom i nakon završetka ovog projketa.

Ispred Onkološkog dispanzera prisutnima se obratio, Zoran Gajić, načelnik ove službe. On je kazao da se Dnevnoj bolnici za hemioterapiju svake godine javi više od 1.000 novih pacijenata sa nekom malignom bolešću, te da su svi oni potencijalni korisnici usluga koje pruža novoformirano savetovalište “Narcis”.

– Mi koji smo ceo svoj profesionalni vek posvetili pacijentima, u okviru svojih limitiranih i stručnih i vremenskih kapaciteta, bili smo tim pacijentima i psiholozi i fizijatri i fizioterapetu i nutricionisti, pokušavali smo da rešimo i njihove socijalne i društvene probleme…Ovim projektom je sve to podignuto  na viši nivo, uključivanjem edukovanih profesionalaca koji će imati i više znanja nego što smo mi imali i više vremena nego što imamo mi sada u Dnevnoj bolnici za hemioterapiju- kazao je doktor Gajić, istakavši da se nada i veruje da će obolelima od malignih bolesti savetovalište pomoći da budu uspešniji u svim segmentima života.

Da je reč o humanom projektu koji je itekako potreban društvenoj zajednici, kazala je psihološkinja Jelena Čukarić, članica stručnog tima Savetovališta “Narcis”.

– Naša je dužnost da se zajedničkim snagama borimo za svaki dan i godinu, za svaki osmeh i kvaliteniji život naših pacijenata. Interesovanje za usluge savetovališta je već u prvim danima prevazišlo sva naša očekivanja i mi dajemo sve od sebe da  svim našim pacijentima izađemo u susret. Ta borba jeste teška, ali se udruženim snagama svaka bitka dobija– poručila je ona.

Direktorka Opšte bolnice Kruševac, Vesna Stević Gajić, kazala je da je ova zdravstvena ustanova prepoznala značaj projketa i uključila se od prvog dana u rad savetovališta.

– Dali smo prostor na  korišćenje savetovalištu tokom celog rada, a naši radnici učestvovali su u mentorkom radu i svoje znanje i iskustvo preneli mlađim kolegama angažovanim sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, koji će u okviru savetovališta raditi sa obolelima. Bićemo svima i dalje na raspolaganju i želja nam je da se  na kraju ovog projekta ponovo okupimo, da analiziramo urađeno i razmotrimo mogućnost da rad sa obolelima od malignih bolesti bude aktivnost Bolnice ili Doma zdravlja – rekla je Stević Gajić.

Da je ovo veoma važan  projekat za naš grad, te da je pored podrške obolelima veoma  značajno i to što će savetovalište biti na usluzi porodicama obolelih , kazala je gradonačelnica Jasmina Palurović. Imajuću u vidu značaj projketa, ona je pozvala sve opštine u Rasinkom okrugu da u skladu sa svojim mogućnostima podrže rad ovog humanog centra.

Savetovalište “Narcis” smešteno je na Odeljenju dnevne bolnice za hemioterapiju, pri Opštoj bolnici Kruševac i pacijentima je na usluzi svakog radnog dana od 13 do 17 časova.  Stručni tim savetovališta čine onkolog, psiholog, fizijatar, fizioterapet, socijalni radnik, nutricionista, medicinska sestra. Sve usluge Savetovališta su besplatne, a za neophodne i dodatne informacije građani se mogu obratiti na telefon 037 350 6000.

Ostale vesti

back-to-top