Osmomartovski protest ženskih organizacija na Trgu mladih

Postavljeno: 08.03.2016

Megafoni, pištaljke, izvikivanje parola koje su okačene na radne kecelje učesnica, odabrane pesme sa razglasa, lifleti i bombone za sugrađanke – tako je izgledao osmomartovski protest koji su aktivistkinje Udruženja žena Peščanik, Romani Cikne i Mreže braniteljki ženskih prava Rasinskog okruga, u saradnji sa Ženskom sekcijom gradskog Saveza samostalnog sindikata, organizovale na Trgu mladih u Kruševcu

pescanik55Protest je organizovan kako bi, kako su rekle učesnice, na Međunarodni dan žena izrazile nezadovoljstvo stanjem radnih i svih drugih prava žena. Među protestnim parolama zato se našla i „Nećemo poklone, nećemo cveće – hoćemo plate veće“.

Zarade žena su 11 odsto niže od zarada muškaraca, samo 17 odsto vlasništva nad poljoprivrednom imovinom pripada ženama, broj zaposlenih žena je za 14 odsto manji od broja muškaraca, a u obavljanju kućnih poslova žene provode četiri sata duže nego muškarci, neki su od statističkih podataka koje su učesnice iznele tokom protesta.

Još su dramatičniji podaci da je tokom prošle godine oko 12000 žena pozvalo SOS telefone ženskih grupa u Srbiji (u Kruševcu 83), da zatraži pomoć zbog nasilja kojem su izložene, a 35 žena je prošle godine u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju. 2016. godina u Kruševcu počela je ubistvom Kruševljanke, mlade Romkinje, upozorile su učesnice protesta.

Danas, na protesni 8. mart, naše prijateljice, aktivistkinje, koleginice i sestre širomn Rasinskog okruga i Srbije, takođe su na ulicama. Zajedno protestvujemo protiv patrijarhata, kapitalizma, nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma – poručila je Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja Peščanik.

pescanik11Citirajući zajednički proglas ženskih organizacija Srbije, ona je podsetila da su diskriminaciji najčešće izložene Romkinje, žene sa invaliditetom, lezbejke, žene drugih nacionalnosti, ali i žene u reproduktivnom dobu, žene sa maloletnom decom, starije žene, mlade žene, žene sa sela…

„U naročito teškom položaju su žene u sivoj zoni rada, bez sindikalnog organizovanja u privatnom sektoru, bez dovoljno slobodnih dana u nedelji“ rekla je Jakovljevićka.

pescanik44Predstavnica Sekcije žena ovdašnjeg Samostalnog sindikata, Milijana Milošević, pročitala je proglas Sekcije žena Srbije u kome sindikalke traže socijalni dijalog na svakodnevnom nivou, podizanje svesti i razumevanje neformalne ekonomije, te dostojanstvo rada.

– Tražimo poštovanje nacionalnog zakonodavstva i međunarodnih instrumenata koji urweđuju ekonomska, socijalna i kulturna prava. Sredstva i mehanizmi za ostvarenje prava žena postoje – unapredimo svoj položaj, krčimo sebi put i pojedinačno i zajedno, poboljšajmo stvarnost, bez obzira na specifične uslove u kojima se nalazimo – poruka je srpskih sindikalki koju je Kruševljanima prenela Miloševićka.

pescanik33Aktivistkinje širom Srbije 8. mart obeležavaju zbog njegovog emancipatorskog, revolucionarnogh karaktera, internacionalističke solidarniosti i uzajamne podrške žena proti patrijarhata, rekla je još Snežana Jakovljević.

– Činimo to kao feministički aktivne, neposlušne građanke, buntovne žene, solidarnedrugarice – poručila je ona.

pescanik66

Ostale vesti

back-to-top