Organizovana prezentacija javnih poziva i konkursa NSZ u Kruševcu

Postavljeno: 12.03.2020

Predstavnici kruševačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja, u Beloj  sali Kulturnog centra organizovali su prezentaciju javnih poziva i konkursa za 2020. godinu. Zainteresovanim  građanima i privrednicima predstavljeni su programi i mere aktivne politike zapošljavanja, kao i uslovi i načini korišćenja finansijske podrške NSZ

Prema rečima Dragana Jakovljevića , člana Upravnog odbora NSZ, Nacionalna služba zapošljavanja  je, kroz Nacionalni akcioni plan koji je Vlada Srbije usvojila krajem prošle godine, izdvojila 3,7 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja.

 – To su direktne mere koje su kroz ovih 13 javnih poziva dostupne privredi i građanima , uz  još 550 miliona, kroz mere za osobe sa invaliditetom. Ono što je izuzetno važno je da smo po prvi put u poslednjem kvartalu prošle godine došli do jednocifrene stope nezaposlenosti. Stremimo ka tome da i na teritoriji Rasinskog okruga i filijale u Kruševcu dostignemo tu stopu – kazao je on.

Jakovljević  je podsetio da je tokom prošle godine , pored sredstava koje je grad uložio kroz akcioni plan za zapošljavanje, za Kruševac izdvojeno 140 miliona dinara, odnosno,  270 miliona za Rasinski okrug.

Opravdane zahteve korigujemo, uvećavamo i onde gde ima šanse ravnomerno dodajemo sredstva. Filijala u Kruševcu  je jako aktivna i ove godine dobiće neki dinar više – rekao je on, navodeći  da je iznos od 150.000 za nova radna mesta korigovan  na 200.000 dinara .

Kao važnu novinu naveo je meru za mlade koja, kako je kazao, ima za cilj da zadrži mlade ljude u njihovim sredinama,  da ne odlaze u veće gradove. Prema njegovim rečima, mladi koji završe fakultet sa 8,5 prosekom, više ne moraju da čekaju šest meseci i svaki poslodavac koji ih odmah zaposli dobiće pomoć države.

Ono što je važno u politici koju sprovodi Vlada Srbije je da veliki broj investicija dovodi do novih radnih mesta, a ono što je najvažnije je da ponudimo građanima pravo na rad i mogućnost da mogu da obezbede bolji život za sebe i svoje porodice – kazao je on.

Predrag Marković, direktor ovdašnje filijale Nacionalne službe zapošljavanja, podsetio je da je 2012. godine u Kruševcu bilo preko 16.500 nezaposlenih, da ih je danas ispod deset hiljada, te da su očekivanja da se kroz mere aktivne politike zapošljavanja, ta brojka još smanji.

Ono što je bitan podatak, koji pravi paralelu u odnosu na ovo što se dešava na tržištu rada, jeste da od 24.400 zaposlenih, koliko ih je bilo 2012-te,  po podacima Republičkog zavoda za statistiku, sada ih je 32.000 . Znači, više od 8.000 ljudi je u međuvremenu zaposleno i nadam se da će taj trend da se nastavi. Privredna aktivnost je krenula,  nadamo se da će sve biti onako kako smo isplanirali, a na nama je da se potrudimo da tako i bude – rekao je Marković.

Javni pozivi i konkursi objavljeni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs, a bliže informacije mogu se dobiti u svakoj organizacionoj jedinici NSZ kao i preko pozivnog centra NSZ, pozivom na broj 0800-300-301.

Raspisano je 13 javnih poziva, a najveći deo njih definisan je za privatnu privredu, nešto od javnih poziva tipa stručne prakse i javnih radova je za javni sektor.

Sredstva opredeljena za mere zapošljavanja bespovtana su i beskamatna, a cilj je da se uposli što veći broj lica, odnosno, da ta sredstva iskoristi što veći broj malih i srednjih preduzeća.  

Prezenatcija javnih poziva i konkursa NSZ Kruševac, organizovana je u saradnji sa Gradskom upravom i kruševačkom Regionalnom privrednom komorom.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top