Na suđenju Jutki svedočili veštaci, završne reči 24. marta

Postavljeno: 11.03.2020

Nakon dva odlaganja, nastala jer su advokati odbrane zatražili izuzeće četiri sudske instance, pred kruševačkim Osnovnim sudom danas je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki. On je optužen za seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje na štetu nekadašnje saradnice Marije Lukić

Pred sudom su danas govorili veštaci koji su obavili veštačenje telefona i sim kartica, a rezultate do kojih su oni došli predstavnici odbrane i optužbe su različito tumačili. Dok optužba smatra da je dokazano postojanje spornih poruka koje je Jeličić slao Mariji Lukić obrana navodi da sms komunikacija nije utvrđena. 

Advokat Borivoje Borović, punomoćnik oštećene Marije Lukić, je posle suđenja rekao da su predstavnici odbrane,  kada je objavljeno da je Jutka slao poruke Mariji Lukić, počeli da iznose primedbe koje nisu imali tokom veštačenja kome su, inače, prisustvovali kao i njihov stručni savetnik. 

– Kada je rezultat došao danas, kada je objavljeno da je Jutka slao poruke Mariji Lukić, a pre svega koncentrancija je bila na poruci koja je citirana u optužnom predlogu, onda su počeli da postavljaju besmislena pitanja na šta imaju pravo, ali je sud strpljivo saslušao sve primedbe i odbio sve predloge. Veštaci su danas, kada su obrazalagali veštačenje, kao validnost za dokaz te komunikacije, u dogovoru sa stručnim savetnikom i braniocima, izabrali koju poruku će da veštače. Utvrdili su da je ta poruka autentično primljena na mobilni telefon Marije Lukić, sa broja koji je poslao Jeličić. Vrlo je važno da su veštačeni aparati i da je imejl koji pripada Lukić upravo taj označeni imejl na koji je dobijena poruka, sve drugo su bile spekulacije – kazao je Borović. 

On je rekao da je na današnjem ročištu završeno izvođenje dokaza, da je optužba od nekih dokaza i predloga blagovremeno odustala jer su pojedine oštećene, koje je treblao da budu svedoci, dovoljno zaplašene, te da njihovo svedočenje ne bi dodatno doprinelo činjeničnom stanju koje je do sada utvrđeno.

Kazao je da će tražiti da se Jeličić najstrožije kazni, navodeći da je u međuvremenu stigla informacija da je on još dva puta osuđivan za neka druga krivična dela.

– On svojim ponašanjem ukazuje da se neće popraviti, a kao funkcioner koji je sve vreme divljao u opštini mora da snosi posledice i da bude upozorenje ostalim nasilnicima koji se bahato ponašaju u skladu sa vlašću koji su prigrabili na nekim izborima – kazao je on.

Da, međutim, veštaci nisu utvrdili postojanje sms komunikacije u ovom slučaju tvrdi punomoćnik optuženog, advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

 – Veštaci su dobili naredbu da utvrde da li postoji SMS komunikacija između određenih brojeva telefona koje je koristio okrivljeni Jeličić i određenih brojeva telefona koje je koristila oštećena Marija Lukić. Veštaci nisu utvrdili postojanje ni jedne jedine sms komunikacije između konkretnih brojeva telefona. U telefonu koji je Marija Lukić dostavila na veštačenje nalaze se nekakve SMS poruke, ali se  njihova autentičnost ne može utvrditi jer se autentičnost bilo koje telefonske komunikacije nesporno može utvrditi jedino preko zadržanih podataka u listinzima mobilnih telefonija. Tako su rekli veštaci – rekla je advokat Zora Dobričanin NIkodinović u izjavi novinarima nakon suđenja.  

Objasnila je da mobilni operateri podatke o razgovorima i drugim telefonskim komunikacijama zadržavaju  12 meseci, što je odavno prošlo, dodavši da je te podatke bilo moguće pribaviti u trenutku kada je Marija Lukić podnela krivičnu prijavu, ali da ne zna zbog čega do toga nije došlo. 

Definitivno, nakon veštačenja možemo da kažemo da ne postoji ni jedan jedini neposredan dokaz da je Milutin slao Mariji Lukić sms poruke  – istakla je ona. 

Tokom trosatnog ispitivanja o rezultatima veštačenja pet mobilnih telefona iscrpno su govorila dvojica veštaka Odeljenja za elektronski nadzor UKP-a, Aleksandar Šantić i Andrej Miletić. 

Šantić je rekao da nije bilo moguće utvrditi da li je bila ostvarena sms komunikacija između bilo koja dva pretplatnička broja za koja je traženo veštačenje.

On je objasnio da sms komunikacija nije utvrđena jer jer prethodno nije bilo moguće utvrditi pretplatnički broj sim kartica. Zato je, kako je naveo, kao nastavak forenzičkog veštačenja sproveden manuelni uvid u mms poruke te je za konkretnu poruku “to nije tačno, krivo me shvataš, kao takav ja bih tebe pitao za tvoj posao. I sama znaš jedina moja glupost prema tebi da kada sam došao u opštinu da sam te malo poljubio” utvrđeno postojanje takve komunikacije. 

– Urađena je validacija, što znači uvid na licu mesta, uz fotografisanje podataka do kojih se stiglo, tokom veštačenja kome su prisustvovale zainteresovane strane – objasnio je on. 

Miletić je rekao da je utvrđeno da je ta mms poruka autentična, iz samog uređaja, jer o njoj postoje metapodaci u telefonu koje bi bilo nemoguće korigovati ili ubaciti bez oštećenja telefona koje bi bilo vidljivo.

Tokom višesatnog ispitivanja veštaka i stručnog savetnika iz tima optuženog Saše Krstića advokati obe strane su upadali jedni drugima u reč te im je sudija izrekao opomenu. Opomenu je dobio i savetnik Krstić. 

Na kraju današnjeg ročišta optuženom i braniocima je uručen precizirani optužni akt, o kome će se optuženi izjasniti na narednom ročištu, zakazanom za 24. mart u 11 časova, kada bi trebalo da budu date i završne reči. 

Kao podrška oštećenoj  Mariji Lukić i danas su ispred suda stajale predstavnice Mreže Žene protiv nasilja koje su nosile transparent „Pravda za Mariju“. 

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka optužen je za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, a ovaj predmet se pred kruševačkim Osnovnim sudom nalazi od avgusta prošle godine. Prethodno je vođen pred Osnovnim sudom u Brusu, ali je odlukom Apelacionog suda izmešten.   

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top