Okular i Klub za mlade: primer dobre prakse

Postavljeno: 07.10.2021

Oko trideset učesnika prisustvovalo je tribini „Mogućnost kreiranja i promocije socijalne inkluzije kroz Klub za mlade“ koju je organizovalo udruženje Okular iz Ćićevca. Pored predstavnika lokalne samouprave i institucija, podršku ovoj ideji pružili su gosti iz Kragujevca, Ražnja, Ćuprije i Varvarina

Ovakva inicijativa privukla je pre svega ljude iz ustanova socijalne zaštite, kao i one koji su zainteresovani za rad sa decom i mladima.

-Na tribini smo prezentovali primer dobre prakse i rada Inkluzivnog kluba za mlade. Pričali smo o značaju inkluzije i uspešnim načinima pomoću kojih smo kreirali podržavajuću atmosferu između mladih iz redovne populacije, bez smetnji i mladih koji imaju neku vrstu invaliditeta ili neku vrstu mentalnih smetnji – objašnjava Suzana Gajić Jovanović, koordinatorka projekta.

 

Između ostalog, na tribini se govorilo o problemima sa kojima se mladi svakodnevno susreću.

-Konstatovali smo da se mladi susreću sa brojnim problemima, naročito sada, u situaciji krize koja nikako ne prolazi. Ovakva inicijativa zavređuje pažnju i nakon završetka projekta, te je potrebno kreirati nove vrste podrške mladima, jer je njima ta podrška potrebna– dodaje ona.

Naša sagovornica naglašava da će u budućnosti biti organizovane dodatne aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života dece i mladih. Takve inicijative biće realizovane kroz tribine, skupove i projekte koji nas čekaju u budućnosti.

-Planiramo sadradnju između opštine Ćićevac i gradova čiji su predstavnici sada bili na ovoj tribini – rekla je ona.

Tribina Mogućnost kreiranja i promocije socijalne inkluzije kroz Klub za mlade“ organizovana je kao  deo projekta „Inkluzivni klub za mlade“ koji se u opštini Ćićevac realizuje od februara 2021. godine kao pilot usluga inicirana u okviru regionalnog programa „Societies 2“. Pomenuti program finansira EU, sa ciljem unapređenja socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i/ili mentalnim teškoćama, pružanja podrške porodicama i prevencije institucionalizacije na teritoriji opštine Ćićevac.

S.M.

Foto: Nikola Bogojević

 

Ostale vesti

back-to-top