+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Nakon što je sudjenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, odlukomVrhovnog kasacionog suda, iz bruskog Opštinskog suda izmešteno u Opštinski sud u Kruševcu, danas je održano prvo ročište u ovdašnjem sudu

Rešenjem postupajućeg sudije Aleksandra Kocića  suđenje Jeličiću nije održano jer se na ročištu nisu pojavili njegovi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima. Novi termin za glavni pretres je 23. septembar.

Sudija Kocić je konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na sudjenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje, što znači da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa.

Na pitanje da li želi da se glavni pretres održi bez prisustva nekog od njegovih branilaca Jeličić je rekao da ne želi kao i da nije mogao da angažuje drugog branioca jer želi da ga brani neko od ovih, ali da su oni na godišnjem odmoru.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, kazao je pred sudom da je takav stav izbegavanje suđenja i istovremeno ruganje pravdi jer je okrivljeni Jeličić na jednom od ranijih pretresa obavešten da u ovom slučaju nije obavezno da ima branioce odnosno da je u takvoj situaciji dužan da sam iznosi odbranu.

Ocena je suda, kako je kazao sudija Kocić da bi, pravo okrivljenog da ga brane branioci koje je izabrao, a koji su opravdali nedolazak, bilo povređeno. On je istovremeno upozorio okrivljenog da naredni put glavni pretres neće biti odložen ako branioci ne dođu ili ne anagažuje druge branioce jer u ovom krivičnom postupku nije obavezno da okrivljeni ima branioca.  

Borović je novinarima je posle suđenja rekao da je reč o slučaju u kome treba da se sudi u razumnom roku, da je ovo ipak sudjenje u nerazumnom roku, bez obzira na formalna opravdanja o godišnjem odmoru ali i da za sada ne može da proceni da li postoji pritisak na sudiju te da će se to videti na glavnom pretresu 23. septembra. 

Siguran je da će Jeličić pokušati da manipulacijama, uz prećutnu podršku izvršne vlasti, spreči da se donese presuda, dodavši da Marija zaslužuje da ima presudu kojom će se bahatost lokalnih  moćnika iz vlasti konačno zaustaviti i kojom će se sprečiti da se rugaju pravdi. 

Marija Lukić je, kako je kazala novinarima nakon što je suđenje ponovo odloženo, s obzirom na to da je Jeličić angažovao pet advokatskih kancelarija, očekivala da će današnje ročište biti održano. Smatra da je reč o šablonskom odlaganju ročišta i kaže da sada čeka 23. septembar. 

U znak podrške Mariji Lukić ispred zgrade Osnovnog suda u Kruševcu okupile su se aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga, Mreže Žene u crnom i Mreže Žene protiv nasilja One su držale transparente sa natpisima „Radnice su uz Mariju Lukić“, „Ne trpim“, „Solidarnost sa žrtvama seksualnog uznemiravanja“. Zvižducima su propratile prolazak Militina Jeličića, a aplauzom dolazak Marije Lukić.

Aktivistkinje tih organizacija su u saopštenju za javnost podsetile da je krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus, Marija Lukić podnela 2018. godine priloživši kao dokaz više hiljada sms poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica. 

 

Navele su da je sve vreme od kada je slučaj dospeo u javnost Marija Lukić izložena pretnjama i uvredama na društvenim mrežama te da su zloupotrebljene njene fotografije i lični podaci iz zdravstvenog kartona. Podsetile su i da su dosadašnja ročišta su bila zatvorena za javnost, što je izazvalo negodovanje medija i građana i građanki te da su istovremeno bila praćena okupljanjem i verbalnim provokacijama Jutkinih pristalica upućenih Mariji i onima koji je podržavaju. 

J.B. 

 

Nakon što je sudjenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, odlukomVrhovnog kasacionog suda, iz bruskog Opštinskog suda izmešteno u Opštinski sud u Kruševcu, danas je održano prvo ročište u ovdašnjem sudu Rešenjem postupajućeg sudije Aleksandra Kocića  suđenje Jeličiću nije održano jer se na ročištu nisu pojavili njegovi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima. Novi termin za glavni pretres je 23. septembar. Sudija Kocić je konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na sudjenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje, što znači da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...