+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Odloženo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, novo ročište zakazano za 23. septembar

Nakon što je sudjenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, odlukomVrhovnog kasacionog suda, iz bruskog Opštinskog suda izmešteno u Opštinski sud u Kruševcu, danas je održano prvo ročište u ovdašnjem sudu

Rešenjem postupajućeg sudije Aleksandra Kocića  suđenje Jeličiću nije održano jer se na ročištu nisu pojavili njegovi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima. Novi termin za glavni pretres je 23. septembar.

Sudija Kocić je konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na sudjenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje, što znači da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa.

Na pitanje da li želi da se glavni pretres održi bez prisustva nekog od njegovih branilaca Jeličić je rekao da ne želi kao i da nije mogao da angažuje drugog branioca jer želi da ga brani neko od ovih, ali da su oni na godišnjem odmoru.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, kazao je pred sudom da je takav stav izbegavanje suđenja i istovremeno ruganje pravdi jer je okrivljeni Jeličić na jednom od ranijih pretresa obavešten da u ovom slučaju nije obavezno da ima branioce odnosno da je u takvoj situaciji dužan da sam iznosi odbranu.

Ocena je suda, kako je kazao sudija Kocić da bi, pravo okrivljenog da ga brane branioci koje je izabrao, a koji su opravdali nedolazak, bilo povređeno. On je istovremeno upozorio okrivljenog da naredni put glavni pretres neće biti odložen ako branioci ne dođu ili ne anagažuje druge branioce jer u ovom krivičnom postupku nije obavezno da okrivljeni ima branioca.  

Borović je novinarima je posle suđenja rekao da je reč o slučaju u kome treba da se sudi u razumnom roku, da je ovo ipak sudjenje u nerazumnom roku, bez obzira na formalna opravdanja o godišnjem odmoru ali i da za sada ne može da proceni da li postoji pritisak na sudiju te da će se to videti na glavnom pretresu 23. septembra. 

Siguran je da će Jeličić pokušati da manipulacijama, uz prećutnu podršku izvršne vlasti, spreči da se donese presuda, dodavši da Marija zaslužuje da ima presudu kojom će se bahatost lokalnih  moćnika iz vlasti konačno zaustaviti i kojom će se sprečiti da se rugaju pravdi. 

Marija Lukić je, kako je kazala novinarima nakon što je suđenje ponovo odloženo, s obzirom na to da je Jeličić angažovao pet advokatskih kancelarija, očekivala da će današnje ročište biti održano. Smatra da je reč o šablonskom odlaganju ročišta i kaže da sada čeka 23. septembar. 

U znak podrške Mariji Lukić ispred zgrade Osnovnog suda u Kruševcu okupile su se aktivistkinje Mreže žena Rasinskog okruga, Mreže Žene u crnom i Mreže Žene protiv nasilja One su držale transparente sa natpisima „Radnice su uz Mariju Lukić“, „Ne trpim“, „Solidarnost sa žrtvama seksualnog uznemiravanja“. Zvižducima su propratile prolazak Militina Jeličića, a aplauzom dolazak Marije Lukić.

Aktivistkinje tih organizacija su u saopštenju za javnost podsetile da je krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus, Marija Lukić podnela 2018. godine priloživši kao dokaz više hiljada sms poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica. 

 

Navele su da je sve vreme od kada je slučaj dospeo u javnost Marija Lukić izložena pretnjama i uvredama na društvenim mrežama te da su zloupotrebljene njene fotografije i lični podaci iz zdravstvenog kartona. Podsetile su i da su dosadašnja ročišta su bila zatvorena za javnost, što je izazvalo negodovanje medija i građana i građanki te da su istovremeno bila praćena okupljanjem i verbalnim provokacijama Jutkinih pristalica upućenih Mariji i onima koji je podržavaju. 

J.B. 

 

Nakon što je sudjenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, odlukomVrhovnog kasacionog suda, iz bruskog Opštinskog suda izmešteno u Opštinski sud u Kruševcu, danas je održano prvo ročište u ovdašnjem sudu Rešenjem postupajućeg sudije Aleksandra Kocića  suđenje Jeličiću nije održano jer se na ročištu nisu pojavili njegovi branioci, pravdajući izostanak godišnjim odmorima. Novi termin za glavni pretres je 23. septembar. Sudija Kocić je konstatovao da se Jeličićevi branioci, njih četvoro, nisu pojavili na sudjenju, da su svoj nedolazak opravdali korišćenjem godišnjeg odmora, dok je jedan branilac otkazao punomoćje, što znači da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje glavnog…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Serija kontrolnih mečeva fudbalera Trajala

Pripremajući se za nastavak prvenstva Prve lige Srbije, fudbaleri Trajala odigraće više prijateljskih utakmica, a narednih dana očekuju se i ...

Najboljim đacima svetosavske nagrade

Svetosavsku nagradu danas je Gradska uprava uručila najboljim studentima, dok će 27 najuspešnijih učenika osnovnih i srednjih škola nagrada biti ...

Još 115 slučajeva korone u Okrugu, vakcinisano skoro 12 i po hiljada ljudi

Korona virus je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u prethodna 24 sata potvrđen kod još 115 osoba u Rasinskom ...

Košarkašice Bagdale pobedile leskovački Hisar

Košarkašice kruševacke Bagdale, u 7. kolu Prve Regionalne lige grupa Jug, pobedile su u gostima Hisar iz Leskovca 64:67 i ...

Nebojša Boogie hard gitarom opleo: „Aj, mene majka jednu ima“

Mladi gitarski virtuoz, kruševački nastavnik Nebojša Petković Boogie objavio je, u produkciji studija „Košnica“, treći video-singl „Aj, mene majka jednu ...