Odigran i Vidovdanski šahovski turnir

Postavljeno: 25.06.2024

Povodom Vidovdanskih svečanosti, Šahovski klub „Kruševac“ organizovao je „XXVI Vidovdanski šahovski turnir – Kruševac 2024“. Turnir je odigran u medijateci Osnovne škole „Dragomir Marković“, koja se pokazala kao odličan domaćin i svim učesnicima je omogućila idealne uslove za igru

Takmičenje je organizovano u dve grupe. Pre podne su nastupali kadeti, njih ukupno 33 se takmičilo u četiri kategorije, a odigran je „rapid“ turnir u sedam kola sa 15 minuta vremena po igraču po partiji. Posle kadetskog turnira u večernjem terminu je održan i brzopotezni turnir sa 11 kola u otvorenoj konkurenciji, na kome je učestvovalo ukupno 20 igrača.

Kadetski turnir je bio veoma neizvestan. Odigran je u odličnoj atmosferi u kojoj je preovladavalo lepo raspoloženje, osmesi takmičara i njihovih pratilaca, roditelja i trenera, uz po koju suzu na dečijem licu, koja je samo dokazivala sa kojim žarom igraju i koliko zapravo vole šah. Za dovoljno energije za igru se postarao restoran „Konak“, koji je za sve učesnike turnira obezbedio hranu, slatkiše i osvežavajuća pića.

U konkurenciji mlađih kadetkinja – devojčica do 12 godina, pobednički pehar, zlatnu medalju i diplomu osvojila je velika nada ŠK „Kruševac“, devetogodišnja Maša Milosavljević, dok je srebrna medalja otišla u ruke Sofiji Milošević iz šah kluba „Batajnica“. Treće mesto je osvojila Maša Mihajlović, a četvrto Jovana Tijanić, obe članice ŠK „Kruševac“.

U starijoj konkurenciji kadetkinja do 16 godina, pobednički pehar je u Rumu ponela Anja Mitrović, druga je bila Nikolina Racić, članica ŠK „Kruševac“, a treća Sanela Kozić iz Gornjeg Stepoša. Darko Vukašinović, trener šahovskog kluba „Kruševac“ ističe da su veoma zadovoljni zbog uspeha mladih šahistkinja koje su još jednom potvrdile klasu i činjenicu da su kao tim, na nedavno završenom kadetskom ekipnom prvenstvu Centralne Srbije, iako ubedljivo najmlađe, napravile veliko iznenađenje, i na kraju zauzele drugo mesto i ponele titulu vicešampionki Centralne Srbije.

Kod dečaka, u mlađoj konkurenciji se za prvo mesto vodila velika borba između ovogodišnjeg vicešampiona Srbije, Alekse Ilčića, člana ŠK „Kruševac“ i vicešampiona Republike Srpske, Nikole Stevića iz Bijeljine. Titulu pobednika je osvojio Aleksa Ilčić i potvrdio da u Kruševcu stasava buduća šahovska zvezda, čiji je sledeći izazov obezbeđivanje neophodnih sredstava za nastup na kadetskom prvenstvu Evrope koje se održava u Pragu. Treće mesto je osvojio Janko Jovanović, takođe član ŠK „Kruševac“.

U grupi starijih kadeta pobednički pehar je završio u rukama Mihajla Miladinovića iz Jagodine, srebrnu medalju je osvojio David Lukić iz Paraćina, a treći je bio Mateja Ćirković iz ŠK „Kruševac“.

Na seniorskom brzopoteznom turniru pobednički pehar je osvojio CM Uroš Cvetanović, član ŠK „Kaisa 2021“ iz Kragujevca, drugo i treće mesto je pripalo šahistima ŠK „Kruševac“, FM Ivanu Živkoviću i Mladenu Popoviću.

Specijalne nagrade su podeljene na sledeći način: najbolji nenagrađeni Kruševljanin – Darko Vukašinović (ŠK „Kruševac“), najbolji veteran – Srđan Marjanović (ŠK„Kruševac“), za najboljeg omladinca proglašen je Matej Jokić iz Kragujevca, a za najbolju šahistkinju Nikolina Racić iz ŠK „Kruševac“. Specijalnu nagradu za najboljeg stranog igrača je dobio gost iz Litvanije, Andrijus Mulevičijus.

O.M.

 

Ostale vesti

back-to-top