+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Obezbediti paritetan odnos žena i muškaraca u Gradskom veću

Obezbediti paritetan odnos žena i muškaraca u Gradskom veću

Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga, u okviru kampanje “Žene za  Kruševac, Kruševac za žene – 50:50 posto u Gradskom veću“ podneli su predlog Gradskoj upravi Kruševca, gradonačelnici Jasmini Palurović, predsedniku Skupštine Živojinu Miloradoviću, Komisiji za rodnu ravnopravnost i odborničkim grupama da se obezbedi paritetna zastupljenost žena i muškaraca u Gradskom veću Kruševca. Deo kampanje je i ulična akcija na Trgu mladih

– Danas smo na ulici da bismo građanima i građankama predstavili kampanju “Žene za  Kruševac, Kruševac za žene – 50:50 posto u Gradskom veću“ za ravnomernu zastupljenost žena u izvršnoj vlasti. Cilj akcije je da podignemo vidljivost podzastupljenosti žena na mestima odlučivanja iako je Republika Srbija potpisala sve međunarodne dokumente protiv diskriminacije žena i donela niz zakona, uključujući i Zakon o ravnopravnosti 2009. U pripremi je novi u kojima se ženama garantuju jednaka prava kao i muškarcima. U praksi nažalost to nije slučaj, mi u praksi još uvek prisustvujemo i svedočimo diskriminaciji žena, a posebno nasilju prema ženama – rekla je Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena Peščanik na akciji tokom koje su aktivistkinje Peščanika i Mreže žena Rasinskog okruga, kojima su se pridružile i članice Alternativnog centra za devojke i organizacija Romani cikna, prolaznicima delile informativni materijal, držale transparente sa porukama „Zato što je 2018.“, „Zato što sinovi i ćerke treba da imaju jednake šanse“…,  i javno govorile o razlozima zbog kojih je važno da žene ravnopravno učestvuju u radu organa vlasti.

– U okviru kampanje, do sada smo uputile predlog za donošenje odluke za paritetni sastav Gradskog veća, gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović, sa obrazloženjem zašto je važno da žene budu više zastupljene u izvršnoj vlasti – rekla je Snežana i podsetila da je Peščanik ovaj predlog u Kruševcu prvi put podneo na sastanku sa predstavnicima lokalne uprave u maju.

– Tada smo prvi put govorile o tom predlogu, prošto smo htele da vidimo da li postoje neke mogućnosti da se o tome razmišlja. S obzirom na to da u sastavu Gradskog veća Kruševac u ovom trenutku ima 30 odsto žena, ne računajući gadonačelnicu i zamenicu gradonačelnice koje su članice po funkciji, tako da to jeste jedan pokazatelj dobre volje da se možda više žena uključi u proces odlučivanja, ali kao što znate žene čine 51 odsto stanovništva a ne 30.

Snežana je dodala i da novi predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva 40 posto manje zastupljenog pola (a to su u ovom slučaju žene) na mestima odlučivanja, ali da je upravo to bio kamen spoticanja zbog čega nisu svi koji su zaduženi da daju pristanak da se taj zakon donese to i učinili.

Takođe je ukazala na to da je pravo mesto gde se odluke donose jesu političke stranke i izvršni organi vlasti i ocenila da su žene, upravo zato što ih nema dovoljno, često prinuđene da se ponašaju onako kako se ponašaju muškarci u politici, zato što nemaju podršku ni drugih žena jer ih nema dovoljno, a ni svojih kolega „zato što mi kao društvo još uvek ne razumemo da je rodna ravnopravnost u interesu svih nas a ne samo žena i da diskriminacija žena nije samo problem žena nego problem čitavog društva“.

Na pitanje kakve promene bi u procesu odlučivanja i razvoju grada donela veća zastupljenost žena u gradskom veću, Jakovljevićka je odgovorila:

– To konkretno donosi nove perspektive u politiku, zato što žene i muškarci žive drugačije živote, zato što su žene i muškarci drugačije vaspitani, imaju drugačije rodne uloge koje obavljaju u svom životu i ako ne čujemo glas žena mi onda ne znamo šta su njihovi prioriteti, onda ćemo novac iz budžeta deliti na neadekvatan način, nećemo zadovoljavati potrebe i proiritete žena, starih, bolesnih, višestruko diskriminisanih grupa žena.

Mogućnost da žene učestvuju u kreiranju, donošenju i sprovođenju odluka je osnovni demokratski princip i na tragu je svih međunarodnih i domaćih pravnih akata Republike Srbije protiv diskriminacije i predstavlja jedini put ka uspostavljanju pravednog, demokratskog i razvijenog društva.

Inače, Predlog o paritetnoj zastupljenosti ženai muškaraca u Gradskom veću Kruševca, kako stoji u obrazloženju, zasniva se na Ustavu Republike Srbije koji članom 15 jemči ravnopravnost žena i muškaraca, Nacionalnoj strategiji o ravnopravnost koja predviđa najmanje 40 odsto žena u sastavu organa izvršne  vlasti na svim nivoima, kao i na Zakonu o ravnopravnosti polova koji obavezuje lokalne samouprave da, u okviru svojih nadležnosti, „obezbeđuju ravnopravnost polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti“.

Takođe, Predlog uzima u obzir Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou koja ravnomerno učešće u odlučivanju smatra „preduslovom“ za demokratsko društvo, Strategiju održivog razvoja Grada Kruševca do 2020. i korespondira za ciljem 2, Lokalnog plana za rodnu ravnopravnost.

„ Trenutni sastav Gradskog veća Kruševca, 30 odsto žena i 70 odsto muškaraca, predstavlja važan korak prema njihovoj jednakoj zastupljenosti u javnom i političkom životu. Primena principa pariteta bi unapredila vladavinu zakona i olakšala proces pridruživanja Evropskoj uniji, tim pre što Evropski ženski lobi upravo počinje kampanju za ravnomernu zastupljenost žena i muškaraca u parlamentu Evropske unije pred predstojeće izbore za taj parlament, maja 2019“ – navodi se u obrazloženju ove inicijative, uz konstataciju da bi ravnomerna zastupljenost žena i muškaraca u Gradskom veću imala pozitivan efekat na smanjenje stereotipa i vaspitanje generacija koje dolaze.

„ Najvažniji benefit odnosio bi se na unapređeni razvoj društvene zajednice o čemu svedoče primeri dobre prakse u svetu, kao i podaci UN-a, koji govore da društva sa većim stepenom rodne ravnopravnosti imaju brži i ujednačeniji ekonomski razvoj, manju korupciju i manju stopu smrtnosti dece – kaže se još u Predlogu prema kome bi prvi korak ka paritetnom sastavu Gradskog veća trebalo bi da bude Odluka Skupštine Grada Kruševca o ravnomernoj zastupljenosti žena i muškaraca u Gradskom veću, nakon čega bi, a pre novih lokalnih izbora, odluka bila potvrđena novom odredbom u Statutu Grada koja bi uključivala i promenu broja članova/ca Gradskog veća, kako bi se omogućila praktična primena odluke.

U okviru kampanje  “Žene za Kruševac, Kruševac za žene – 50:50 posto u Gradskom veću“, organizatorke su pripremile i na društvenim mrežama objavile kratak video zapis sa izjavama žena iz okruga o tome zašto je važno da žene i muškarci budu podjednako zastupljeni na mestima odlučivanja, u novembru će u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština biti organizovan seminar o građanskoj participaciji u donošenju i sprovođenju odluka, a u planu je i sastanak sa lokalnom upravom Kruševca. Kampanju je podržala Trag Fondacija. 

Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga, u okviru kampanje “Žene za  Kruševac, Kruševac za žene - 50:50 posto u Gradskom veću“ podneli su predlog Gradskoj upravi Kruševca, gradonačelnici Jasmini Palurović, predsedniku Skupštine Živojinu Miloradoviću, Komisiji za rodnu ravnopravnost i odborničkim grupama da se obezbedi paritetna zastupljenost žena i muškaraca u Gradskom veću Kruševca. Deo kampanje je i ulična akcija na Trgu mladih - Danas smo na ulici da bismo građanima i građankama predstavili kampanju “Žene za  Kruševac, Kruševac za žene - 50:50 posto u Gradskom veću“ za ravnomernu zastupljenost žena u izvršnoj vlasti. Cilj akcije je da podignemo vidljivost…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...