+381 64 812 51 81
Naslovna » Zdravlje » Obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

U nedelji koja je širom Evrope  posvećena borbi protiv raka grlića materice ( 20-26. januar) , Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica  kruševačkog Doma zdravlja ogranizovala je tribinu na temu prevencije ove opake bolesti. Uz poruku da je rak grlića materice izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, na tribini su o značaju skrininga  govorili ginekolozi Vladimir Savić i Biljana Tutulić

Evropske nedelja prevencije raka grlića materice ove godine organizovana je pod sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, a ovdašnji Dom zdravlja, kao nosilac skrininga na teritoriji grada Kruševca,  za naše sugrađanke organizovao je predavanje u Domu učenika “Pane Đukić Limar”.  

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica  kažu da je ovo samo jedna u nizu tribina koje se organizuju na teritoriji grada Kruševca, a u cilju animiranja žena da uzmu učešće u skrining pregledima i prevencijom zaštite zdravlje.  Tokom prethodne godine organizovano je 15 tribina u lokalnoj zajednici, na temu značaja prevencije kako raka grlića materice tako i raka dojke.

Skrining pregledi  imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što prerastu u karcinom  i mogu da se otklone. Skrining se obavlja Papanikolau testom i svaka žena starosti od 25 do 64 godine treba da ide svake godine na pregled, a nakon tri uzastopna normalna nalaza, jednom na dve do tri godine. Značaj ranog otkrivanja karcinoma grlića materice je ogroman, jer je onda i izlečivost stoprocentna – poručuje Vladimir  Savić, načelnika Službe za zdravstvenu zaštiru žena i trudnica.

Uz podsećanje  da je rak grlića materice prouzrokovan Humanim papiloma virusom,  doktor objašnjava da iako postoji više od 100 tipova HPV, samo nekih 15-tak može da izazove ovu bolest. Naglašava da je većina ljudi u jednom periodu svog života bila zaražena ovim virusom ,  da to najčešće prođe bez komlikacija, s tim da ukoliko infekcija ne prođe, povećava se i rizik za nastanak raka grlića materice.

Skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice u kruševačkom Domu zdravlja u kontinuitetu se sprovodi od decembra  2012. godine. Od 8.000 žena, koliko ih je samo u prošloj godini pozvano na preventivni pregled, odazvale su se 4.853 žene, odnosno , nešto više od 60 odsto.

Od pregledanih pacijentkinja  u prošloj godini, uredan nalaz imalo je  4.159 žena, treću grupu imalo je 127 žena, III B – 65, IV grupu imale su dve žene, a pete (invazivni karcinom) nije bilo u 2019. godini. Nakon dodatnih analiza, utvrđeno je 29 prekanceroza – kaže dr Savić.

Uz apel  svim sugrađankama koje spadaju u ciljnu populaciju  da se odazovu na skrinig, u ovdašnjem Domu zdravlja kažu da sve učesnice skriniga poziv dobijaju na kućnu adresu, sa brojem telefona na koji mogu da se jave ili da dođu lično u Službu za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica. Sugrađanke koje nisu dobile poziv, a spadaju u ciljnu populaciju, mogu da se prijave kod svog izabranog lekara, kako bi obavile preventivni pregled.

Inače, prema podacima Registra za rak  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se u proseku registruje više od 1.500 novoobolelih žena od raka grlića materice, a svake godine o dove bolesti život izgubi više od 400 žena. Kada je reč o stopi obolevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.Na području Rasinskog okruga, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, godišnje oboli oko 40 a umre između 10 i 15 žena.

Stručnjaci naglašavaju da rak grlića materice pripada grupi najpreventibilnijih, te da se redovnim kontrolama i odazivanjem na skrining programe jednom u tri godine mogu otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku.

Imajući u vidu značaj rane dijagnostike, kruševački Dom zdravlja, pored preventivnih pregleda,  nastaviće i sa organizovanjem tribina na temu prevencije, kako u gradskoj tako i u seoskim sredinama. Posebna pažnja biće usmerena na dostupne mere prevencije bolesti, kao što je vakcinacija protiv HPV virusa, rizikofaktora za pojavu bolesti i terapija ranih promena na grliću materice, odnosno, displazija. Nastaviće se i sa edukacijom mladih o značaju i karakteristikama HPV infekcija, znacima prepoznavanja, posledicama HPV infekcija, te mogućnostima prevencije i lečenja.

D.P.

U nedelji koja je širom Evrope  posvećena borbi protiv raka grlića materice ( 20-26. januar) , Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica  kruševačkog Doma zdravlja ogranizovala je tribinu na temu prevencije ove opake bolesti. Uz poruku da je rak grlića materice izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, na tribini su o značaju skrininga  govorili ginekolozi Vladimir Savić i Biljana Tutulić Evropske nedelja prevencije raka grlića materice ove godine organizovana je pod sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, a ovdašnji Dom zdravlja, kao nosilac skrininga na teritoriji grada Kruševca,  za naše sugrađanke organizovao je predavanje u Domu učenika…

Review Overview

Rejting korisnika 2.23 ( 3 glasova)
x

Proveri i

U Kruševcu prvi smrtni ishod, broj obolelih od korone nedostupan

Kruševljanin srednjih godina, kod koga je bio potvrđen korona virus, preminuo je 31. marta u popodnevnim satima. On je, prema ...

Zbog bezbednosti radnika, Henkel zatvara fabriku u Kruševcu na dve nedelje

Kompanija “Henkel Srbija“ saopštila je da od danas da će na dve nedelje zatvoriti svoje proizvodne pogone u Kruševcu– Henkel ...

Korisnicima Telekoma stigao uznemirujući SMS o virusu COVID 19

„Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje ...

Vlada centralizovala informacije o situaciji u vezi sa širenjem virusa COVID 19

Zaključkom koji je donela 28. marta a koji je danas obelodanjen, Vlada republike Srbije odlučila je da je, u uslovima ...

Dramatično upozorenje dr Stevanovića

U Srbiji je u prethodna 24 sata još 7 osoba preminulo od posledica novog korona virusa, a registrovano je 115 ...