+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Nove mogućnosti za zapošljavanje Roma i drugih marginalizovanih grupa u vreme kovid krize

Nove mogućnosti za zapošljavanje Roma i drugih marginalizovanih grupa u vreme kovid krize

Za 35 pripadnika romske nacionalne manjine i drugih marginalizovnih grupa sa teritorije grada Kruševca, koji su se usled pandemije korona virusa našli u teškoj materijalnoj situaciji, biće omogućen dodatni angažman kroz „Cash for work“ poslove, nalik javnim radovima. U okviru ovog projekta koji inače obuhvata 18 lokalnih samouprava, u Kruševcu će uskoro biti raspisan konkurs za organizacije civilnog društva kao i za privrednike koji žele da angažuju Rome i druge pripadnike marginalizovanih grupa u okviru javnih radova

Projekat „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19“, koji realizuje GIZ (Nemačka razvojna saradnja) uz podršku NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), nedavno je predstavljen javnosti.

Na konferenciji „Inkluzija – solidarnost i potencijal za razvoj“, koju su GIZ i NALED organizovali zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, iznet je podatak da je tokom prvog talasa pandemije korona virusa došlo do otpuštanja oko 200 hiljada ljudi ili 8 odsto zaposlenih u Srbiji, a da se neizvesnost na tržištu rada posebno negativno odražava na Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe.

– Pandemija kovid-19, sa kojom se suočavamo, unela je veliku neizvesnost u svakodnevni život lokalnih zajednica. Marginalizovane grupe poput zajednice Roma, žena i devojčica, starijih osoba i osoba sa invaliditetom posebno su osetljive i trpe značajne posledice ove situacije. Imajući u vidu krizu sa pandemijom, postoji očigledna potreba za bolje koordinisanim odgovorom lokalnih samouprava kako bi se pomoglo njihovim lokalnim zajednicama, a posebno onima koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom – izjavio je ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević istakla je da su zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji putevi izlaska iz začaranog kruga siromaštva.

– Već nekoliko godina broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kreće se oko cifre od 25.000. Mere socijalne pomoći tiču se najsiromašnijih delova stanovništva i romske porodice su najbrojniji korisnici ovog vida podrške. Nadam se da ćemo nakon završetka projekta, u avgustu 2021. godine, moći da kažemo da smo u teškom periodu pandemije uspeli da posebnim merama osnažimo i zaposlimo Rome i Romkinje i pripadnike i pripadnice drugih marginalizovanih grupa i ojačamo njihov položaj u Republici Srbiji – rekla je ona.

Podrška radnom angažovanju predviđena je u Vranju, Pirotu, Aleksincu, Kragujevcu, Subotici i Kruševcu gde će priliku za radno angažovanje dobiti 210 teže zapošljivih lica, dok će oko 300 Roma i drugih osoba iz marginalizovanih grupa pohađati obuke za aktivno traženje posla kako bi obezbedili svoju dugoročnu zapošljivost.

 

Drugi deo projekta, koji za cilj ima informisanje o merama prevencije i oporavka od korona virusa, biće realizovan u 18 gradova i opština među kojima je i Kruševac i njime će biti obuhvaćeno 3.500 romskih porodica.

– Prema zvaničnim podacima, Roma u Srbiji ima približno 150 hiljada, a nezvanično i do četiri puta više. Kako bi se ostvarila bolja komunikacija sa romskom populacijom i brže reagovalo na njihove potrebe, plan projekta je da u svakoj od 18 lokalnih samouprava, u saradnji sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, budu angažovani i obučeni lokalni medijatori koji će u kontinuiranom radu sa osetljivim grupama raditi na njihovom informisanju i osnaživanj – kazala je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Mere prevencije, infromisanje i obuke kao odgovor na sve veću prisutnost virusa, sprovodiće se u Apatinu, Baču, Beogradu, Novom Beogradu i Zvezdari, Kraljevu, Novom Pazaru, Požarevcu, Raškoj, Somboru, Valjevu, Vršcu, Vranju, Pirotu, Aleksincu, Kragujevcu, Subotici i Kruševcu.

D. M.

Za 35 pripadnika romske nacionalne manjine i drugih marginalizovnih grupa sa teritorije grada Kruševca, koji su se usled pandemije korona virusa našli u teškoj materijalnoj situaciji, biće omogućen dodatni angažman kroz „Cash for work“ poslove, nalik javnim radovima. U okviru ovog projekta koji inače obuhvata 18 lokalnih samouprava, u Kruševcu će uskoro biti raspisan konkurs za organizacije civilnog društva kao i za privrednike koji žele da angažuju Rome i druge pripadnike marginalizovanih grupa u okviru javnih radova Projekat „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19“, koji realizuje GIZ…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Đorđe Marjanović nije više sa nama

Danas je u devedesetoj godini umro Đorđe Marjanović, muzička legenda i mega zvezda jugoslovenske pop i rok scene šezdesetih, sedamdesetih ...

Napredak pobedio Mladost: Kad je teško – Melunović

Napredak je obezbedio opstanak pobedom protiv Mladosti sa 2:0. Oba pogotka za Kruševljane, koji sada imaju 50 bodova, postigao je ...

“Ja, Draga” na FeŠT-u

Izvedbom predstave “Ja, Draga” učenici OŠ “Brana Pavlović” predstavili su se publici ovogodišnjeg Festivala školskog teatra. Predstava koju je napisao ...

Evropska noć muzeja danas i u Kruševcu

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, koja je počela 12. maja i trajaće do utorka 18. maja, kada se obeležava ...

Grad donirao kamion Prvoj tehničkoj školi

Novi kamion marke DAF LF 230 FA kapaciteta 12 tona, za koji je finansijska sredstva izdvojio grad Kruševac, poklonjen je ...