Nema čekanja za upis u kruševačke vrtiće

Postavljeno: 28.04.2023

Povodom 44. rođendana koji je Predškolska ustanova „Nata Veljković“ obeležila ovog meseca, direktorka, Vesna Živković ističe da je zadovoljna radom Ustanove i da već dugo nema liste čekanja za upis dece u vrtiće. Svakog dana je moguće poslati molbu koja će biti prihvaćena i razmotrena od strane komisije za prijem deteta u vrtić


Predškolsko vaspitanje i obrazovanje prepoznato je kao krucijalni korak u razvoju od strane međunarodnih institucija, poput Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Jedan od ciljeva održivog razvoja jeste upravo to da država treba da obezbedi kvalitetno i inkluzivno predškolsko obrazovanje kao pripremu za dalje obrazovanje. PU „Nata Veljković“ u Kruševcu već 44 godine bavi se neposrednim – obrazovnim radom, negom, ishranom, preventivno – zdravstvenom i socijalnom zaštitom dece od 6 meseci do polaska u školu, uključujući programe od opšteg interesa – rad sa decom na bolničkom lečenju. Broji 400 zaposlenih, čak 3500 deteta, 13 vrtića i 140 grupa od kojih su 35 na seoskom području.

NEMA LISTE ČEKANjA

U Kruševcu nema liste čekanja za upis dece u vrtiće. Svakog dana je moguće poslati molbu koja će biti prihvaćena i razmotrena od strane komisije za prijem deteta u vrtić. Prvi prijem počinje u maju, u junu se struktuiraju grupe i deca već mogu da krenu u svoje novo poglavlje života. Svakom detetu je potreban društveni socijalni život tako da su vrata vrtića svima otvorena, međutim prioritet imaju deca čija su oba roditelja zaposlena i nemaju kome da ih ostave na čuvanje.
-Ne možemo uvek izaći u susret roditeljima kada su u pitanju željeni vrtići, ali se maksimlano trudimo da postignemo svaki vid dogovora i saradnje – ističe direktorka Ustanove Vesna Živković.

VRTIĆI JEDNI OD NAJJEFTINIJIH U SRBIJIr

Kruševac je jedan od gradova u Srbiji u kome su vrtići najjeftiniji i cena koju plaćaju rpdotelji je 3640 dinara. To je 20% ekonomske cene, ostalih 80% plaća Grad Kruševac, za prvo I drugo dete u porodici. Za treće dete boravak u vrtiću se ne plaća, a tako je i za decu ratnih vojnih invalida, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz socijalno ugroženih sredina. Trenutno je 650 deteta na besplatnom boravku. PU „Nata Veljković“ poseduje i dva objekta za odmor i rekreaciju „Brca“ i „Jelenko“. Brca nije trenutno u funkciji, ali se planira njegova rekonstrukcija gde će nakon toga zaposleni moći da koriste prostor za odmor. „Jelenko“ u Ribarskoj Banji je na raspolaganju deci koja su deo PU „Nata Veljković“.

Organizuju se jednodnevni izleti gde našoj deci omogućavamo igru i druženje van prostorija vrtića po pristupačnim cenama uz pratnju vaspitača i uvek se sva deca rado odazovu, do sada imamo prijavljenih 1800 deteta – kaže Vesna Živković

RODITELjI SE UKLjUČUJU U RAD VRTIĆA

Roditelji, bake,deke, staraoci mogu kad god žele da uđu u vrtić, da prisustvuju radionicama, aktivnostima. Roditelji se sami nude da pomognu u aktivnostima, žele da učestvuju u životu i radu vrtića. Velika pomoć dolazi i od strane privrednika grada Kruševca koji nisu povezani sa vrtićima, ali brinu o njima. Adaptiranje dece je od velikog značaja i zato tu veliku ulogu igraju roditelji u saradnji sa vaspitačima. Dosta pomažu prilikom ostanka deteta jer svako dete kada prvi put dođe u nešto nepoznato ima određenu dozu odbojnosti. Stručnjaci savetuju da se dete posle navršenih godinu dana upiše u vrtić jer svako njegovo kasnije uključivanje u kolektiv otežava proces adaptacije. Deca se prilagođavaju svojim vršnjacima uz igru, brigu i negu vaspitača. Najčešći odabir vrtića za dete zavisi od mesta prebivališta ili radnog mesta roditelja.

Često imamo radionice gde roditelji mogu da saznaju, da pitaju šta god žele. Na početku godine imamo roditeljske sastanke gde razgovaramo sa roditeljima o adaptaciji njihovog deteta i temama koje njih zanimaju, obično bude rani rast i razvoj deteta jer znamo da dete u prvih pet godina usvaja skoro polovinu znanja od onoga što će tokom svog života naučiti. Moramo da budemo uključeni svi, roditeljsko vaspitanje je na prvom mestu, a vrtić je tu kao dopuna i pomaže u vaspitanju i obrazovanju – ističe direktorka Živković.

DECE I VRTIĆA NIKAD DOSTA

Kruševac je pre dve godine u saradnji sa Ministarstvom prosvete dobio dva nova vrtića, 500 kvadrata u naselju „Ujedinjene nacije“, vrtić „Golub mira“ i vrtić „Labud“ u naselju Pejton. Potreba za vrtićima je i dalje velika, ali izgradnja vrtića ide u skladu sa razvojem grada, kako se Grad razvija tako se razvija i vrtić. Rad svih vrtića mora da bude usklađen sa protokolom i Zakonom o bezbednosti i sigurnosti dece. Svi vrtići PU „Nata Veljković“ su dobro očuvani i u dobrom su stanju, za decu je obezbeđena hrana, voda, grejanje, igračke, parkići sa spravama i drugim sredstvima zaigru. Međutim, svakako da su novi vrtići dobrodošli. Olakšavajuća okolnost je ta što PU „Nata Veljković“ ima saglasnost od Grada da može da primi 20% više dece nego što je normativima određeno.

VRTIĆI U SELIMA

Vrtići PU „Nata Veljković“ broje 35 grupa na seoskom području, međutim nisu sve grupe pune pre svega zbog razvoja Grada i česte migracije ljudi iz sela u grad, ali i zbog roditelja koji su zaposleni u kruševcu. U pojedinim selima nema oformljenih grupa i zbog sigurnosnog putovanja dece u saradnji sa Ministarstvom za demografiju i brigu o porodici kupljena su dva namenska autobusa koja omogućavaju deci lakši dolazak i odlazak iz vrtića.
Odziv u selima je na zadovoljavajućem nivou, trudimo se da svake godine u što više sela otvorimo nove grupe, ali to ne zavisi od nas, već od dece čije se brojno stanje menja – ističe direktorka Vesna

SARADNjA SA USTANOVAMA

Rast i razvoj vrtića nije samostalan već u tome dosta doprinose i mnogobrojne ustanove i organizacije našeg Grada kao što su: Centar za socijalni rad, PU Kruševac, Skupština Grada, Zavod za javno zdravlje, Narodna Biblioteka Kruševac, Rotari klub, mnogobrojni privrednici i prijatelji vrtića.

Kao i svake godine, PU „Nata Veljković“ organizuje završnu priredbu predškolaca povodom dana Grada Vidovdana, pod nazivom „Planeta se smeje kad nas ljubav greje“ u kojoj učestvuju sva deca iz Grada i iz sela. Ove godine u završnoj priredbi učestvovaće 800 preškolaca.

Marija Milošević

 

Ostale vesti

back-to-top