Natalijina ramonda u reveru: Danas proslavljamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Postavljeno: 11.11.2020

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob 1918. godine. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a dogovoreni su Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan

Ovaj datum se u Srbiji od 2005. godine obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama, a od 2012. godine uvršten je u državne praznike, čime Srbija pokazuje da je bila u korpusu zemalja koje su svojom borbom za slobodu doprinele ovom događaju.

Amblem ovog praznika u Srbiji je cvet Natalijine ramonde, biljke koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost.

Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi. Otuda i simbolika „ponovnog rađanja“ Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji. Osim u Srbiji, Natalijina ramonda raste još samo u Grčkoj i Makedoniji, odn. na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata.

Osim ramonde, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Izvor: Danas
Foto: cmjp.rs

Ostale vesti

back-to-top