Nastupom Lene Kovačević počeo festival Viteški megdan

Postavljeno: 17.06.2022

„Otvaranjem“ srednjovekovnog grada, a potom svečanim otvaranjem manifestacije te nastupom Lene Kovačević, pred publikom koja je napunila portu crkve Lazarice, počeo je tradicionalni, trodnevni festival „Viteški megdan u Lazarevom gradu”. Manifestaciju u susret Vidovdanu, po kojoj Kruševac postaje prepoznatljiv, priređuje ovdašnja Turistička organizacija.

 Viteški megdan u Lazarevom gradu je manifestacija koju mi organizujemo već šest godina u okviru Vidovdanskih svečanosti kako bismo se na trenutak vratili u epohu Kneza Lazara i ukazali na značaj i vrednost svega onoga što su nam naši preci ostavili. Kruševac, stara srpska srednjovekovna prestonica sa ponosom nosi duh vremena, a ovo nam je prilika da kroz očuvanje istorije i tradicije srpskog naroda negujemo srpsko kulturno nasleđe– rekla je, otvarajući festival, direktorka Turističke organizacije Kruševac, Suzana Milosavljević.

Iako su oblaci, koji su se tokom popodneva nadvijali nad gradom, pretili da pokvare nastup Lene Kovačevć, to se nije dogodilo, a u njenim izvedbama uživali su brojni sugrađani. Pevalo se, igralo i uživalo sve do kasnih večernjih sati.

Inače, tokom manifestacije, biće održani broji programi. U subotu (18. jun) u porti crkve Lazarice biće održani srednjevekovni bazar, potom „Carski festival – Lazarevi putevi vina” te koncert Vojnog orkestra Niš i Kulturno umetničkog ansambla „Abrašević“ iz Kraljeva. U nedelju, 19. juna, u „Šarengradu“ će biti održan Viteški dečji karneval, a u crkvi Lazarici, tradicionalno će se obaviti srednjovekovno venčanje, koje svake godineokupi veliki broj ljubitelja srpske istorije.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top