+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Narodna biblioteka obeležila 162 godine od osnivanja Čitališta u Kruševcu

Narodna biblioteka obeležila 162 godine od osnivanja Čitališta u Kruševcu

Kruševačko Čitalište kao preteča današnje Narodne biblioteke, na inicijativu nekoliko viđenijih Kruševljana zvanično je osnovano 1857. godine. Tada je imalo 50 članova, nekoliko stotina knjiga i pedesetak kompleta časopisa i druge periodike. Danas, prema rečima direktorke mr Snežane Nenezić, Narodna biblioteka ima oko 6500 korisnika i raspolaže fondom od 156 hiljada knjiga. Proslavljajući osnivanje Čitališta kao Dan Biblioteke, ova ustanova je danas u svom najnovijem prostoru, E-čitaonici organizovala  svečani program

Gostima u prepunoj sali E-čitaionice, napre se obratila mr Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac. Ona je pozdravila prisutne, među kojima i predstavnike lokalne samouprave, kolege iz javnih institucija grada, te goste iz Beograda: Lasla Blaškovića, upravnika Narodne biblioteke Srbije i Jasminu Ninkov, direktorku Biblioteke grada Beograda, najveće biblioteke u regionu.

Priliku da podseti na istorijat Kruševačkog čitališta imao je glumac Marko Živić. Zahvaljujući se na pozivu, Živić je rekao da je srećan kad je u svom gradu i kada na ovakvoj manifestaciji  vidi ovoliko posetilaca. – Mislim da smo uspeli kao grad i kao zajednica  kada vidim da nam knjiga ne služi za podglavljivanje ormana, nego da nam služi da čitamo – rekao je Živić, te čestitao Gradu i biblioteci koja, kako je rekao, omogućava da deca važne stvari umesto sa televizije nauče iz knjiga.

Upotpunjavajući ličnu kartu kruševačke Narodne biblioteke, Snežana Nenezić je rekla da je ova ustanova danas moderna biblioteka koja izlazi u susret svojim korisnicima.

Predstavila je i nove usluge, a pre svih Mobilnu biblioteku koja je kao inovativna usluga razvijena pre dve godine, a kakvu, kako je rekla Nenezićka, ima mali broj javnih biblioteka.  Nastala uz podršku Ministarstva kulture, lokalne samouprave i Trajal korporacije, Mobilna biblioteka raspolaže sa oko 2000 publikacija i posećuje 17 naselja udaljenih od grada i bez bibliotečke delatnosti. Plan je da se broj stajališta Mobilne biblioteke do proleća poveća na 22.

Nenezićka je podsetila i da je pre dve godine otvorena E- čitaonica, da su u međuvremenu renovirani  biblioteka za mlade, zavičajno, dečije, te odeljenja periodike i čitaonica sa stručnom knjigom, a da je u toku renoviranje pozajmnog odeljenja.

U okviru brojnih akcija koje Biblioteka sprovodi u cilju popularizacije knjige i čitanja, realizuju se i akcija „Najbolje čitalačko odeljenje“, te radionica robotike, a uz podršku Ministarstva kulture E-čitaonica je postala i neka vrsta galerijskog prostora namenjenog radovima mladih umetnika.

– Postoji li konzervacija koja nam garantuje večnost ako nije upisana u neku javnu biblioteku nalik ovoj – rečenica je iz teksta kojim je Laslo Blašković, Upravnik Narodne biblioteke Srbije u ime ove ustanove kruševačkoj biblioteci je čestitao ovaj, kako je rekao, vredan jubilej.

Na svečanosti povodom Dana biblioteke uručene su i zahvalnice Narodnoj biblioteci Srbije, Lokalnoj samoupravi i Trajal korporaciji na pomoći pruženoj u razvoju Biblioteke, a uručene su i tradicionalne nagrade najboljim čitaocima u prošloj godini.

Program obeležavanja 162 godine od osnivanja Čitališta, muzički je obojio Lazar Stanković, profesor gitare u kruševačkoj Muuzičkoj školi „Stevan Hristić“.

 

Kruševačko Čitalište kao preteča današnje Narodne biblioteke, na inicijativu nekoliko viđenijih Kruševljana zvanično je osnovano 1857. godine. Tada je imalo 50 članova, nekoliko stotina knjiga i pedesetak kompleta časopisa i druge periodike. Danas, prema rečima direktorke mr Snežane Nenezić, Narodna biblioteka ima oko 6500 korisnika i raspolaže fondom od 156 hiljada knjiga. Proslavljajući osnivanje Čitališta kao Dan Biblioteke, ova ustanova je danas u svom najnovijem prostoru, E-čitaonici organizovala  svečani program Gostima u prepunoj sali E-čitaionice, napre se obratila mr Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac. Ona je pozdravila prisutne, među kojima i predstavnike lokalne samouprave, kolege iz javnih institucija grada,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 3 glasova)

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

U RPK predstavljena pregovaračka pozicija Srbije za poglavlje 27

– Srbija je drugi nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27  u decembru isporučila Evropskoj komisiji i sada očekujemo korektivne mere, ...

Sportske vesti: Uspešan vikend za plivače Napretka, manjak sportske sreće za košarkaše i kuglaše

Minuli vikend je bio veoma uspešan za takmičare Plivačkog kluba Napredak. Sa dva me\unarodna plivačka mitinga vratili su se sa ...

Naredne godine duplo više đaka po dualnom sistemu obrazovanja

Sledeće školske godine u Rasinskom okrugu bi po dualnom sistemu obrazovanja trebalo da se školuje oko 150 đaka, što je ...

Levica Srbije: “14. oktobar ponovo prodaje imovinu, radnicima ostaje dug od 24 zarade”

Levica Srbije u Kruševcu reagovala je povodom prodaje dela imovine IMK “14. Oktobar” među kojom je i hotel „Ravnište“ na ...

IN MEMORIAM: Igor Matić