Nakon onlajn Sajma novi susreti sa kompanijama iz Kine

Postavljeno: 03.12.2020

Pedesetak kompanija i preduzeća iz Rasinskog okruga učestvovalo je na onlajn poslovnim skupovima, organizovanim u okviru Opšteg kineskog sajma, ′′China brand fair 2020”. Sajam, koji se inače održava u Budimpešti, ove godine je zbog pandemije korona virusa organizovan onlajn

Utisci su, navode u ovdašnjoj Regionalnoj privrednoj komori, pozitivni. RPK nastavlja da, u saradnji sa Centralno logističkom zonom u Budimpešti, organizuje onlajn poslovne susrete. Naredni su zakazani od 09. do 18. decembra, kada se održavaju Poljoprivredni sajam te Sajam autodelova, alata i bicikli.

U ovdašnjoj RPK podsećaju da su privrednici iz Rasinskoj okruga imali onlajn sastanke sa proizvođačima mehanizacije, automobilske industrije, elektronike, električne opreme, led rasvete, poljoprivrede, prehrambene industrije, prerade metala, elektroprivrede, informacione tehnologije, lake industrije, tekstilne industrije, ručnih zanata, sporta, medicine i drugih oblasti.

– Svakako da susreti na sajmovima koji se održavaju uživo daju lični kontakt, ali i održavanje onlajn susreta ima prednosti jer kompanije štede na troškovima prevoza i smeštaja. “China Brand Fair” je bio dobra dobra prilika da kompanije uspostave saradnju sa potencijalnim partnerima, a saradnja će zavisiti od interesa kompanija. Očekujemo da će poslovni kontakti koji su ostvareni na onlajn susretima da donesu saradnju našim kompanijama sa kineskim partnerima – navode u kruševačkoj RPK.

Pokazatelji razvoja saradnje sa Kinom, napominju u RPK, potvrđuju se i kroz spoljnotrgovinsku razmenu prema kojoj je Kina na prvom mestu u Rasinskom okrugu. Uvoz iz te zemlje je, prema podacima za period januar – avgust ove godine, povećan za 41,4 odsto.

Među kompanijama koje su učestvovale na pomenutim susretima su PPT Namenska, PPT Petoletka, “14. oktobar”, “Ivan promet”, hotel “Junior”, “Vino Župa”, “Brana komerc”, “Flory” i druge. Pored srpskih privrednika, na poslovnim skupovima učestvovale su i kompanije iz Rumunije, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Slovenije.

Susrete je za ovdašnje privrednike organizovala kruševačka RPK u saradnji sa Centralno logističkom zonom CECZ iz Budimpešte, a Sajam je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog Ministarstva trgovine, Šandonga, Fošana, Šanksija, Ningboa, Huinana.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top