Nagrade za mlade promotere dobrovoljnog davalaštva krvi  

Postavljeno: 12.05.2022

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, danas su u Gradskoj kući dodeljena priznanja učenicima kruševačkih osnovnih i srednjih škola, pobednicima na konkursu Krv život znači”.

Na konkursu koji se već tradicionalno organizuje sa ciljem da se mladi bolje upoznaju sa značajem davalaštva, osnovci i srednjoškolci takmičili su se u literarnom, likovnom i video formatu kroz tri uzrasne kategorije, a od ukupno pristiglih 815 radova, 39 je nagrađeno.

Dodelu diploma i knjiga učenicima čiji su radovi jednoglasnom odlukom komisije proglašeni najboljim na ovogodišnjem konkursu, recitovanjem svoje pobedničke pesme otvorila je učenica šetog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sandra Jovanović.

Pesma ima sedamnaest strofa i trebalo mi je oko mesec dana da je napišem. Pesmom sam želela da poručim da treba da doniramo krv, kako bismo pomogli drugim ljudima – kazala je ova devojčica.

Kosta Kitanović, učenik OŠ „Vuk Karadžić“ osvojio je prvo mesto u kategoriji likovnih radova.

Imam deset godina i obožavam da crtam. Za ovaj konkurs sam dobio ideju da mogu da nacrtam mamu i bebu kao život u kapljici krvi, a da brat i sestra koji su iste krvi kao mama i beba drže tu kapljicu krvi za ruku – objašnjava ovaj dečak.

 Anđela Antić, učenica OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, crtanjem se bavi od svoje šeste godine:

– Osvojila sam prvo mesto na likovnom konkursu u kategoriji od petog do osmog razreda. Svojim radom sam htela pokažem to da svima kojima treba krv treba da je dobiju.

U kategoriji likovnih radova, nagrađena je Valentina Novaković, učenica Politehničke škole „Milutin Milanković”:

Za rad mi je trebalo nekoliko dana, dok osmislim kako i šta. Na kraju sam ga odradila sa sigurnošću. Mnogo mi je drago što sam osvojila drugo mesto. Pozvala bih sve ljude dobrog srca koji bi želeli da učestvuju na ovom konkursu i pre svega na davanje krvi.

Andrijana Zdravković, učenica Medicinske škole, izjavila je da je svojim radom želela da prenese poruku:

– Krv je nešto što je svima nama potrebno i davanje krvi je jedan plemeniti gest!

U kategoriji likovnih radova osnovnih škola od I do IV razreda nagrade su osvojili: Kosta Kitanović (I mesto, OŠ „Vuk Karadžić”), Anastasija Buntić (II mesto, OŠ „Brana Pavlović” Konjuh) i Aleksa Petrović (III mesto OŠ „Jovan Popović”)

Najboljim u kategoriji likovnih radova osnovnih škola od V do VIII razreda proglašeni su radovi Anđele Antić (I mesto, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”), Vuka Vukadinovića (II mesto, OŠ „Dositej Obradović”) i Sofije Radojević (III mesto, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”).

Među srednjoškolcima, u kategoriji likovnih radova, nagrade su osvojili: Marija Anđelković (I mesto, Gimnazija ), Valentina Novaković (II mesto, Politehnička škola Milutin Milanković) i Andrijana Zdravković (III mesto Medicinska škola ).

 

Osnovci nižih razreda koji su pobedili u u kategoriji literarnih radova su: Nađa Veličković (I mesto, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”), Veljko Bićanin (II mesto, „Vuk Karadžić”) i Nikolina Đokić (III mesto, „Jovan Jovanović Zmaj”).

Nagrađeni osnovci viših razreda, za najbolje literarne radove su: Sandra Jovanović (I mesto, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”), Teodora Đorđević (II mesto, „Jovan Popović”) i Anđela Ivanov (III mesto, „Jovan Jovanović Zmaj”).

U kategoriji likovnih radova srednjih škola nagrade su pripale Mariji Jovanović (I mesto, Ekonomsko-trgovinska škola ), Trifunu Đorđeviću (II mesto, Gimnazija) i Zorani Milanović (III mesto Hemijsko-tehnološka škola).

U kategoriji video radova, Specijale  nagrade za najbolje video radove dodeljene su  učenicima osmog razreda OŠ „Knez Lazar” Kupci: Stefanu Aksentijeviću i Petru Došiću i Milici Minić, Antoniji Lukić, Dragani Ignjatović, Anđeli Minić, Mirjani Pantić, Jovani Milojević, Filipu Spasojević, Mihajlu Aleksić i Luki Đorđević, čiji je mentor bio Veljko Jovanović, nastavnik Informatike i računarstva i Tehnike i tehnologije.

Konkurs „Krv život znači“ osmišljen je kako bi naši najmlađi sugrađani koji još uvek ne mogu dati krv, dobili priliku da na jedan kreativan način promovišu davalaštvo, da kao promoteri ove humane misije podstaknu svoje najbliže da postanu davaoci krvi, te da kasnije, kada odrastu, i sami daju krv.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top