Nagrada za kruševačke matičare

Postavljeno: 10.05.2022

U okviru obeležavanja Dana matičara, ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Marija Obradović, danas je u Palati Srbija uručila plakete najefikasnijim matičnim službama u prethodne dve godine. Među nagrađenima su i matičari kruševačke Gradske uprave

Nakon dve godine pauze zbog korona virusa, na obeležavanju Dana matičara okupilo se blizu 300 matičara iz cele Srbije, a pored Kruševca, plakete su dobile i Gradska uprava Novi Sad i Opštinska uprava Vladimirovci.

Nagrade najboljima uručila je ministarka Obradović, istakavši tom prilikom da su matičari, ne samo bitna karika moderne i dobre uprave, već i neizostavni deo najvažnijih privatnih trenutaka građana.

Ministraka je podsetila na zajednički napor matičnih službi i Ministarsta da se obezbedi vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku, a sve sa ciljem efikasnog ostvarivanja prava građana, bez predugih i komplikovanih procedura i nepotrenih troškova.

– Koliko god je digitalizacija bila neophodna, ipak je najveći kapital čovek. Vi ste ti koji vodite lične podatke građana, a kada taj posao obavljate profesionalno i stručno, onda možemo da budemo sigurni da su naši podaci bezbedni – poručila je ministraka matičarima.

Prijem za kruševačke matičare, na sam Dan matičara Srbije (9.maj), u Gradskoj kući priredila je i gradonačelnica Jasmina Palurović, istakavši tom prilikom da su zaposleni u matičnim službama prisutni u najsrećnijim, ali u najtežim trenucima naših života, kao i da su, kao neophodna podrška za realizaciju važnih građanskih aktivnosti, neometano funkcionisali i tokom pandemije korona virusa.

„Posebno bih pohvalila trud i energiju koji su uloženi da se matične knjige prevedu u elektronski oblik, što je ključ za bržu i efikasniju upravu. Registar matičnih knjiga sada nam omogućava da povezujemo baze i stvaramo servise, kako bismo kroz elektronsku razmenu podataka i usluge, pružili građanima maksimalnu efikasnost u ostvarivanju prava.

Elektronski su povezane i matične knjige venčanih i umrlih sa je dinstvenim biračkim spiskom- podsetila je gradonačelnica.

Zorica Ostojić, glavna matičarka, naglasila je da je ovdašnja Matična služba u predviđenom roku unela sve podatke iz matični i knjiga državljana u Registar matičnih knjiga, te podsetila da su gradu Kruševcu istovremeno povereni i poslovi vođenja matičnih knjiga za četiri izmeštene opštine sa teritorije Kosova i Metohije. Istakla je i to da su zaposleni u okviru Matične službe prisustvovali svim predavanjima i onlajn obukama namenjenim stručnom usavršavanju i praćenju zakonskih propisa u ovoj oblasti.
Inače, obaveza vođenja matičnih knjiga u Srbiji je uvodena još u prvoj polovini 19.veka. U prvo vreme, vodili su je sveštenici, a donošenjem prvog srpskog ustava 1835. godine, država je otpočela da uvodi svoja pravila u ovu oblast i da je pravno uređuje. Dan matičara Srbije, jednog od najstarijih zanimanja u upravi, ustanovljen je 1996. godine.

Foto: mduls.gov.rs i krusevac.ls.gov..rs

D.P.- J.A.

Ostale vesti

back-to-top