Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici

Postavljeno: 18.05.2020

Na 18. maj, Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, Mreža Žene protiv nasilja

poziva nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. 

Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama. Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa COVID 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti. Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive – saopštila je Mreža Žene protiv nasilja.

Ta organizacija u saopštenju napominje, da je u Srbiji od početka 2020. godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. 

– Podaci za poslednje dve decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji – napominju u saopštenju. 

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Srbije. Odluka je, podsećaju iz Mreže, doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Mreža Žene protiv nasilja okuplja 29  ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top