Načelnik Rasinskog okruga, Branislav Vesić: Svi spremni da rade na zaštiti jezera Ćelije

Postavljeno: 14.09.2019

Prošle godine je potpisan Memorandum o razumevanju između grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac o merama zaštite jezera Ćelije. Nedavno je potpisano i Pismo o namerama između Kruševca, Brusa i Blaca o saradnji u oblasti prikupljanja i prerade otpadnih voda. – To je bio sledeći korak ka krajnjem cilju, a to je sveobuhvatna i dugoročna zaštita jezera – kaže za naš portal Branislav Vesić, načelnik Rasinskog upravnog okruga pod čijim okriljem se ovi međuopštinski dogovori realizuju

– Znamo da su nam glavni zagađivači Brus i Blace i zato idemo ka tome da taj problem konačno rešimo za duži vremenski period. Rešenje obuhvata planove izgradnje dva postrojenja za preradu otpadnih voda koje se iz ove dve opštine ulivaju u jezero preko Rasine, odnosno Blatašnice. Taj proces, međutim, ide dosta sporo jer ima problema oko obezbeđivanja tehničkih uslova, pre svega u opštini Brus, iako je čitav niz aktivnosti na pripremi dokumentacije već urađen.

* Dokle se tačno stiglo u toj realizaciji?

– Opština Blace je dosta odmakla i praktično bi već mogla da izda dozvole i da postrojenje počne da se gradi. Međutim, u dogovoru sa EU koja će iz pretpristupnih fondova dobar deo toga da finansira, postrojenja bi trebalo da počnu da se grade istovremeno. Brus je imao jednu formalnu grešku u samoj skupštinskoj odluci. Ona će na narednoj sednici Skupštine biti kroz ispravku odluke otklonjena, što će omogućiti Ministarstvu utvrđivanje javnog interesa i nastavak postupka. Oni su takođe, izdali lokacijske uslove, praktično su na pola puta do dobijanja dozvole. 

* Kolika je stvarna spremnost Brusa i Blaca da se angažuju na rešavanju svih ovih pitanja?

– Kada je reč o spremnosti ovih opština da urade sve što je potrebno za izgradnju i kasniji održiv rad ovih postrojenja, može se reći da su svi svesni činjenice da to mora biti urađeno. Pitanje je samo kojom brzinom. Nadamo se da će do kraja godine Brus završiti kompletnu dokumentaciju što se tiče dozvola i lokacijskih uslova, u toj opštini se već rade neki kolektori, tako da bismo mogli da sledeće godine počnemo sa gradnjom. Ima još nekih pitanja koje treba razrešiti, kao što je pitanje da li za gazdovanje tim postrojenjima treba da bude osnovano neko novo komunalno preduzeće ili će ona biti pod jurisdikcijom Vodovoda Kruševac.

* Pismo o namerama najavljuje i donošenje sporazuma kao detaljnijeg operativnog dokumenta. Kada se očekuje njegovo donošenje?

– To je veoma kompleksno pitanje i na njemu sada radi Regionalna radna grupa Rasinskog okruga za zaštitu jezera Ćelije. Reč je o ekspertima u ovoj oblasti, ljudima koji su u svojim lokalnim samoupravama angažovani baš na tim poslovima, a na čelu radne grupe je Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice Kruševca za ekologiju i održivi razvoj. Treba imati u vidu i da tekst sporazuma moraju da prethodno usvoje i skupštine Kruševca, Brusa i Blaca. U svakom slučaju, izrada sporazuma pratiće dinamiku aktivnosti na gradnji postrojenja. 

N.Budimović

   

Tekst je deo projekta “Udruženi do očuvanja jezera Ćelije – Regionalno je održivo” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili stredstva.

 

Ostale vesti

back-to-top