Na tradicionalnom Božićnom doručku u RPK privrednicima uručene nagrade

Postavljeno: 08.01.2020

Na Božićnom privrednom doručku, koji tradicionalno organizuje kruševačka Regionalna privredna komora, uručene su nagrade najuspešnijim privrednicima iz Rasinskog okruga. Priznanje za menadžera godine pripalo je vlasniku kompanije “Tehnogradnja” Janku Miletiću, „Kromberg i Šubert” je izvoznik godine, a preduzeće „BG – produkt 1996” nagrađeno je za doprinos razvoju lokalne zajednice. Nagrada za doprinos razvoju privatnog preduzetništva pripala je trsteničkom preduzeću “Micro – line”, „Vinarija Ćosić” iz Vitkova kraj Aleksandrovca je nagrađena za doprinos razvoju turizma, a nagrada za kvalitet proizvoda dodeljena je preduzeću “Antić Kosta” iz Stalaća

U obrazloženju odluke da nagrada za menadžera godine pripadne vlasniku preduzeća “Tehnogradnja” Janku Miletiću navedeno je da se on u privatni bizis otisnuo pre dve i po decenije, najpre se baveći niskogradnjom, a potom i visokogradnjom. Danas preduzeće zapošljava 265 radnika, a iz sebe ima izgrađeno skoro milion kvadrata stambenog i poslovnog prostora te puteva, platoa i parkinga.

– U poslu morate okupiti kvalitetne i stručne ljude, morate ih motivisati korektnim plaćanjem, pa će poslovi biti kvalitetno i u roku završeni – Miletićeva je poslovna filozofija, navedeno je takođe u obrazloženju.

Nagrada za izvoznika godine pripala je kompaniji „Kromberg i Šubert” koja je pre dve godine u ovdašnjim pogonima proizvela prvi kablovski snop..

– Do danas je „Kromberg i Šubert”, sa ulaganjem od više od 20 miliona evra i trenutno 1.300 zaposlenih, pokazao posvećenost Kruševcu i centralnoj Srbiji. Kompanija planira ulaganje do 29 miliona evra, a broj zaposlenih će biti 2.500. Ukoliko se investicija u narednom periodu pokaže kao pozitivna u pogledu efikasnosti i troškova, namera je da investira još više, čime bi zbroj zaposlenih dostigao 4.000 – navedeno je u obrazloženju.

Među dobitnicima je i kompanija „BG – produkt 1996” koja je nagrađena za doprinos razvoju lokalne zajednice. Takva odluka doneta je jer se, kako je navedeno, preduzeće svakodnevno trudi da izađe u susret zahtevima društvene zajednice.

Zajedno sa zaposlenima, kompanija „BG – produkt 1996” podržava društvene projekte i doprinosi aktivnostima u oblasti obrazovanja i nauke, zdravlja, umetnosti i kulture i životne sredine. Brojni su primeri nesebičnosti, ali i izražene humanosti ove kompanije u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija: bolnicama, školama, mesnim zajednicama, crkvama, domovima za nezbrinutu decu, udruženjima osoba ometenih u razvoju i drugima – saopšteno je prilikom dodele nagrada.

Za doprinos razvoju privatnog preduzetništva nagrađeno je trsteničko preduzeće „Micro line“ koje se bavi proizvodnjom i servisom stomatoloških instrumenata. Osnovano je 1996. godine, danas zapošljava četrdesetak radnika, a proizvode uglavnom plasira na strano tržište.

Porodično gazdinstvo „Vinarija Ćosić“ iz Vitkova kraj Aleksandrovca nagrađeno je za doprinos razvoju turizma.

– Za našu vinariju ovo je veoma značajno priznanje, ali ono znači i veliku obavezu. Planovim su da povećamo svoju proizvodnju i da radimo dalje na poboljšanju kvaliteta. Država je videla potencijal u razvoju turizma i vinarija, postoje najave da će u narednom periodu za tu oblast biti još subvencija, a nama je svaka pomoć dobordošla – kazao je za list GRAD Miloš Ćosić.

Vinogradarstvo je za tu porodicu višegeneracijski posao, na oko šest hektara gaje različite sorte grožđa, a kvalitet više puta je u prethodnim decenijama dokazivan na sajmovima i degustacijama u zemlji i inostranstvu.

Na ovogodišnjem Božićnom doručku nagrada za kvalitet proizvoda uručena je preduzeću „Antić Kosta“ iz Stalaća, koje je osnovano pre šest decenija, a bavi se proizvodnjom metalne galanterije.

Nagrada mi mnogo znači, podstrek da još više stvaram, da zapošljavam još više radnika. Mladima preporučujem da rade da bi bili uspešni. Moraju samo da rade i da misle o poslu koji obavljaju – kazao je za GRAD Kosta Antić, osnivač i vlasnki tog preduzeća koji ima 92 godine.

Pred nagrađenima, ali i brojnim gostima, predstavnicima javnog, privrednog i političkog života Rasinskog okruga, besedu je održao episkop kruševački vladika David.

– Ovogodišnja Božićna poruka je da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu – kazao je vladika David.

On se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori kazavši da Sveti arhijerejski sinod još jednom  apeluje na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću te da preispitaju stav o verskim pravima i slobodama svojih građana, vernika SPC, koji su „suočeni sa zakonom koji treba da ozakoni bezakonje“.

Na postignuća lokalne samouprave u prethodnoj godini podsetila je gradonačelnica Jasmina Palurović koja je kazala da će nadležni nastaviti da stvaraju povoljno poslovno okruženje za domaće i strane investitore kao i da će raditi na završavanju započetih, ali i pokretanju novih projekata.

Domaćin okupljanja, direktor kruševačke Regionalne privredne komore Predrag Vukićević napomenuo je da je spoljnotrgovinska razmena privrednika iz Rasinskog okruga ove godine dostigla rekordnih 700 miliona evra, zahvalivši se za to privrednicima.

– Tokom proteklih sedam godina beleži se trend rasta spoljnotrgovinske razmene. Vi ste svojim radom, osim toga, omogućili i otvaranje novih radnih mesta i danas imamo procenat nezaposlenosti koji je u rangu razvijenih evropskih zemalja. Pred nama su novi zadaci, novi projekti i osvajanje novih tehnologija – poručio je on.

Svečanost dodele nagrada prigodnim božićnim pesmama pratio je crkveni hor „Sveti knez Lazar“.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top