Na Svetski dan dece obolele od raka “Zagrli snažno!” i u Kruševcu

Postavljeno: 14.02.2020

Manifestacija “Zagrli snažno – podrška deci oboleloj od malignih bolesti” u Kruševcu će sutra (15. februara) biti organizovana na Trgu kosovskih junaka od 12 do 14 sati. Time se naš grad pridružuje naporima Nacionalnog udruženja NURDOR za bolje uslove lečenja i podršku porodicama dece obolele od raka

Svakog 15. februara, Svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, tradicionalno će organizovati skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije, uključujući i Kruševac.

Centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana U Beogradu, na platou kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, od 12 do 14 časova. Kako navode u saopštenju, usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prošle godine neće biti puštani baloni podrške. Tačno u 13 časova, pod sloganom “Zagrli snažno!”, simbolično će mladi izlečeni od raka poslati jedno srce i svi zajedno mnogo zagrljaja podrške za sve mališane koji se leče od raka. 

S obzirom na to da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto – poručuju iz organizacije NURDOR.

NURDOR godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. U fokusu organizacije je i unapređenje odnosa društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. 

U protekloj godini smo značajno radili na ovom pitanju, posebno kroz kampanju „Pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora. Obezbeđeno je pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu. Donacije prikupljene kroz obeležavanje 15. februara će takođe biti namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu – saopštavaju iz NURDOR-a, uz poziv svim građanima i medijima da dođu na manifestacije u subotu, 15. februara i svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče. 

Osim u Beogradu i našem gradu, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top