Na putu uspostavljanja regionalnog modela upravljanja otpadnim vodama – uskoro sastanak odluke?

Postavljeno: 02.11.2019

Donosioci odluka grada Kruševca i opština Brus i Blace sastaće se narednog petka u sedištu Rasinskog upravnog okruga kako bi se konačno izjasnili o načinu na koji će se zajednički upravljati postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u sve tri lokalne samouprave, kako bi njihov rad bio održiv. Ovom sastanku prisustvovaće i predstavnici Evropske unije, Ministarstva za evrointegracije, Direkcije za vode i drugih relevantnih republičkih institucija

Odluke najavljenog sastanka bi, kako se očekuje, trebalo da stave tačku na dugotrajan proces formulisanja međuopštinske saradnje u okviru projekta unapređenja zaštite jezera ]elije koji grad Kruševac sprovodi uz pomoć Vlade Švedske i u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Švedskom asocijacijom regiona i opština (SALAR) već četiri godine.

Deo ovog projekta je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu za šta su sredstva obezbećena iz evropskih fondova, a suštinsko pitanje je kako obezbediti da ova postrojenja održivo funkcionišu i da cena njihovog rada bude priuštiva za građane ove dve opštine. Takođe važno pitanje je i kakvim kapacitetima raspolažu lokalna javna komunalna preduzeća koja se bave vodosnabdevanjem, a koja bi trebalo da postrojenjima upravljaju.

Analize ljudskih, tehničkih, operativnih i institucionalnih kapaciteta javnih komunalniha preduzeća, kao i troškova rada postrojenja koju su uradili eksperti na projektu, pokazale su dve stvari: prvu, da jedino JKP Vodovod Kruševac ima adekvatne i kadrovske i organizacione resurse i kompetencije za ovaj zadatak i drugu, da bi građani Kruševca morali da subvencionišu građane Brusa i Blaca koji nemaju mogućnosti da plaćaju realne troškove rada svojih postrojenja.

Nema bezbolnih rešenja

U nalaženju najboljeg institucionalnog i finansijskog modela za međuopštinski dogovor, a s obzirom na to da u Srbiji nema sličnih primera, predstavnici Kruševca, Brusa, Blaca i Aleksandrovca u više navrata su boravili u studijskim posetama švedskom gradu Javle u kome je ova delatnost organizovana za pet opština. Jedna takva poseta je upravo u toku.

Nedavno je i u Kruševcu održana radionica na kojoj je o praktičnim iskustvima govorila Sara Larson iz regionalnog preduzeća Gestrike – Vaten, koje se bavi tretmanom pijaće, otpadne i atmosferske vode u pomenutih pet švedskih opština, a Tanja Pavlović-Križanić, ekspertkinja za međuopštinsku saradnju predstavila rezultate analize kapaciteta komunalnih preduzeća i mogućih modela za upravljanje prečišćavanjem otpadnih voda na regionalnom nivou.

U konačnu odluku će biti uključena i sektorska ministarstva, Republička direkcija za vode i pre svega lokalne samouprave kojih se ovo tiče.  Bitno je da se pronađe rešpenje koje je zaista institucionalno održivo i koje će dati efekte. Ono neće biti bezbolno ni za koga, jer je reč o ogromnim investicijama i tu bezbolnih rešenja nema – rekla je tada Tanja Pavlović-Križanić. Ocenila je i da bi u ovoj fazi bilo najuputnije da  JKP Vodovod Krućševac preuzme odgovornost za isporuku vode i prečišćavanja otpadnih voda.

Ubeđena sam da je ovo jedini način da ta postrojenja funkcionišu i rade – ocenila je na radionici Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice Kruševac za ekologiju, energetiku i održivi razvoj.

Mi ćemo mnogo morati da razgovaramo, s jedne strane da objasnimo donosiocima odluka i građanima zašto je neophodno da se uključe u subvencionisanje rada ovih postrojenja, a sa druge strane i donosiocima odluka u Brusu i Blacu zašto je neophodno da se Kruševac uključi, ali ne samo u finansijskom smislu, već i preuzimanjem upravljanja i odgovornošću za rad tih postrojenja. Veliki je posao pred nama, ali naš Vodovod ima kapacitet da to iznese – zaključila je ona.

U Kruševačkom Vodovodu spremni

Da li je Vodovod doneo odluku u vezi sa regionalnim upravljanjem postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, pitali smo direktora tog preduzeća, Vladimira Milosavljevića.

Mi intenzivno imamo sastanke sa predstavnicima iz Brusa i Blaca. Osnovna zamisao je da nakon izgradnje njihovih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Vodovod Kruševac bude nosilac upravljanja otpadnim vodama i u prvoj fazi Vodovod će raditi komercijalno, naplaćivaće uslugu Brusu i Blacu za prečišćavanje njihovih otpadnih voda, a u perspektivi je da se oformi jedno regionalno preduzeće koje će biti samo namenjeno prečišćavanju otpadnih voda – rekao nam je Milosavljević.

Potvrdio je i da to znači da će u perspektivi biti primenjen švedski model, te da će Vodovod pretočiti deo svojih nadležnosti koje se odnose na prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda na novo preduzeće. To će morati da urade i komunalna prduzeća Brusa i Blaca.

Na pitanje da li postoji procena koliko će iznositi troškovi održavanja ovih postrojenja i time i cene prerade vode za naše građane, Milosavljević nam je rekao da računicu celih troškova održavanja ovih postrojenja i kolika bi trebalo da bude cena prerade otpadne vode, rade stručni timovi investitora.

Mi očekujemo da se do kraja novembra sve kalkulacije privedu kraju i da dobijemo podatak koja je to cena koju bi naši građani trebalo da plaćaju za prečišćavanje otpadnih voda, da bi ova postrojenja bila funkcionalna.

Ta cena, dodaje Milosavljević, biće na računima vidljiva kao odvojena stavka u odnosu na druge usluge koje ovo preduzeće naplaćuje.

N.Budimović

    

Tekst je deo projekta “Udruženi do očuvanja jezera Ćelije – Regionalno je održivo” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili stredstva.

Ostale vesti

back-to-top