Mreža Žene protiv nasilja upozorava da izolacija pogoduje povećanom porodičnom nasilju

Postavljeno: 23.03.2020

– U uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci – upozorava Mreža  Žene protiv nasilja, Do svake od žena sa iskustvom nasilja koja zatraži pomoć ili kada primetimo da joj je pomoć potrebna, kao društvo moramo da stignemo i vanredno stanje ne sme biti izgovor da tako ne budenaglašava se u saopštenju

Uz puno razumevanje da se, u ovim trenucima, resursi društva koncentrišu i koriste za suzbijanje daljeg širenja virusa CoVid – 19, pozivamo državne organe i institucije, pre svega pružaoce usluga, centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove, pravosuđe da ženama i deci sa iskustvom nasilja u porodici obezbede pravovremenu i adekvatnu podršku i zaštitu – poziva se u saopštenju Mreže uz ukazivanje na  najnoviji slučaj partnerskog nasilja, kada je, prema izveštavanju medija od 19. marta, 39-togodišnji muškarac iz sela u okolini Lapova pucao u 24-godišnju devojku.

Mreža posebno ukazuje na tešku i delikatnu situaciju u kojoj su se proglašenjem vanrednog stanja našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina. 

Kako većinu takozvanih kućnih (neplaćenih) poslova u Srbiji i dalje obavljaju upravo žene, pripadnice pomenutih kategorija izložene su specifičnom naporu da sprovedu higijenske i druge mere zaštite za sebe i svoju porodicu, što u uslovima u kojima one i inače žive nije lako i dodatno doprinosi njihovoj ranjivosti – navodi se u saopštenju Mreže.  

Mreža apeluje na medije da situacije nasilja u porodici ne pripisuju i opravdavaju pojačanom nervozom, osećanjem teskobe ili straha ma koliko oni sada bili realni i prisutni. 

Do svake od žena sa iskustvom nasilja koja zatraži pomoć ili kada primetimo da joj je pomoć potrebna, kao društvo moramo da stignemo i vanredno stanje ne sme biti izgovor da tako ne bude – naglašava se u saopštenju u kome se još navodi da će članice Mreže nastaviti da primaju pozive i pruužaju građankama putem SOS telefona, u skladu sa okolnostima i imajući u vidu bezbednost kako korisnica tako i pružateljki usluga.

Tokom vanrednog stanja, članice Mreže Žene protiv nasilja nastaviće da primaju pozive i pružaju podršku Informacije o dostupnosti SOS  podrške ženama sa iskustvom nasilja dostupne su na sledećem linku: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/1031-radno-vreme-i-kontakti-organizacija-mzpn-tokom-izmenjenih-uslova-rada-usled-corona-virusa.

U Kruševcu SOS služba Udruženja žena Peščanik pružaće podršku korisnicama od ponedeljka do subote, od 10 do 13 časova. Broj SOS telefona za pozive je 066 006 606.U saopštenju Udruženja obaveštavaju da će dolasci u prostor organizacije, na individualne razgovore sa konsultantkinjama, zbog korona virusa biti obustavljeni do daljnjeg.

Ostale vesti

back-to-top