Mreža nevladinih organizacija: Slobodno učešće građana u izbornom procesu ključno za demokratiju

Postavljeno: 31.03.2022

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost poziva građane i građanke Srbije da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore 3. aprila i glasaju slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i oslobođeni od bilo kakvih pritisaka.

Biračko pravo jedno je od najjačih oružja koje građanima i građankama stoji na raspolaganju, a učešće u izbornim procesima što većeg broja građana garantuje kredibilnost demokratskih izbora.

-Očekujemo da sve institucije uključene u izborni proces svoj posao rade u skladu sa zakonom i da iskoriste sva svoja zakonska ovlašćenja da sprovedu regularno, fer i demokratsko glasanje i obezbede poštovanje izborne volje građana i građanki. Pozivamo sve nadležne organe da osiguraju primenu zakona, da reaguju u svim slučajevima kršenja zakona bez izuzetka i da na taj način doprinesu regularnosti izbornog procesa-stoji u saopštenju Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost.

Nevladine organizacije takođe pozivaju sve članove biračkih odbora da u skladu sa zakonom prate glasanje, reaguju na sve nepravilnosti ili povrede biračkog prava i sve prigovore unesu u zapisnike sa biračkih mesta, budući da su upravo biračka mesta ta na kojima se sabira volja građanki i građana.

Ostale vesti

back-to-top