Mladi u gradu – Jovana Jevtić, violinistkinja anđeoskog glasa

Postavljeno: 10.10.2022

Mlada violinistkinja Jovana Jevtić, upisala je Osnovnu muzičku školu „Stevan Hristić“ sa sedam godina, a ubrzo nakon toga usledila je i prva nagrada na „Takmičenju gudača“ u Nišu.

Sa pet godina sam naučila samouko klavir i pevala sam na raznim priredbama i televiziji RTK. Tada je moja majka shvatila da želim time da se bavim. Sama violina kao instrument mi je došla na pamet ni iz čega. Probudila sam se jednog dana i stalno tražila majci da mi kupi violinu. Tada njoj nije bilo jasno odakle mi ideja i predstava o violini. Za mene je tada to bio najlepši zvuk i nije postojao ni jedan drugi  instrument koji sam želela da upišem u muzičkoj školi. Talenat sam nasledila od majke koja samouko godinama svira klavir i harmoniku – ispričala nam je Jovana o svojim počecima.

Nekoliko godina kasnije usledilo je još jedno priznanje na međunarodnom takmičenju u Sremskoj Mitrovici, gde je osvojila treću nagradu. Njena ljubav prema violini postajala je sve veća i jača.

– Svoje školovanje nastavila sam u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“, te bila član mnogih kulturno umetničkih društva: KUD Ribarska Banja, KUD Lazarice, crkveni hor Sveti Knez Lazar, Božuri careva grada  (ansambl sa kojim imam snimljen album kao violinistkinja) – kazala je ona.

Tokom studija, na Fakultetu umetnosti u Nišu, imala je puno nastupa i značajnih pojavljivanja.

Izdvojila bih nastup na Nišvilu i Beoviziji, tokom tih studentskih dana. A nakon upisivanja master akademskih studija u Kragujevcu od najbitnijih izdvajam koncert KoMa festivala u Beogradu u prostoru Beogradske filharmonije, koncert klase profesorke Jelene Rokvić u galeriji Đure Jakšića u Kragujevcu i koncert kamerne muzike klase profesora Borislava Čičovačkog – dodala je ona.

Želja ove mlade i talentovane devojke je da svoje znanje i veštinu prenesem na mlađe generacije, te da podignem svest o muzici u gradu.

Osim predivnim sviranjem, ova mlada Kruševljanka osvaja i svojim glasom.

U Penthouse bendu Jovana i svira i peva. Ovaj bend radi obrade već poznatih pesama, ali na svoj, jedinstveni, način. Nastupali su na Beerfest i Exit festivalima, a u Nišu svojom divnom muzikom i energijom čine da su mesta, na kojima oni sviraju, uvek puna.

M. Simić

Foto: privatna arhiva

O projektu

„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top