Ministarka Obradović obišla punktove za vakcinaciju: Kruševac prednjači, Srbija mora bolje

Postavljeno: 18.03.2021

U Kruševcu je od početka masovne vakcinacije vakcinisano 42 odsto stanovnika starijih od 60 godina, prvu dozu je primilo je 27.500 ljudi, a obe 13.500. Vakcinacija se, osim u Hali sprotova, obavlja u 13 seoskih ambulanti. Bez prijavljivanja kinesku vakcinu mogu da prime stariji od 45 godina.

Lokalnom kol centru se za pomoć u vezi sa vakcinacijom dnevno obrati 800 građana. Te podatke saopštili su nadležni tokom posete ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, koja je danas obišla vakcinalne punktove u Hali sportova i Čitluku.

– Kruševac je među najboljim gradovima u Srbiji kada su organizacija imunizacije i broj imunizovanih u pitanju. To može i mora bolje kada je cela Srbija u pitanju, a ovaj grad jeste među onima koji mogu da budu primer kako to treba da bude organizovano – rekla je novinarima ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović nakon obilaska Hale sportova u kojoj je glavni kruševački punkt za masovnu vakcinaciju.

Napomenula je da je, u trenutku kada su država i predsednik Srbije uspeli da obezbede dovoljan broj vakcina, veoma važno da svi koji žele da se vakcinišu čuju kako to mogu da učine, kao i da se što više građana prijavi za imunizaciju.

– Vrlo je važno da se što više ljudi prijavi preko eUprave, preko sajta euprava.gov.rs ili na broj 0800 222334. To kažem na svakom mestu jer ako samo jedna osoba čuje da ovako može da se prijavi uradili smo odličan posao. Vakcinacija je jedini način da se u 21. veku izborimo sa kovidom, očekuju nas teški meseci, ne znamo da li smo na polovini ili pri kraju borbe, iz dana u dan imamo brojke o broju zaraženih i preminulih koje ne pokazuju da se približavamo kraju. Zato nam treba mnogo prijavljenih za vakcinaciju, mnogo više vakcnisanih – kazala je ona.

Tome, prema njenim rečima, može da doprinese ako svaka vakcinisana osoba pomogne da se još jedno lice prijavi za vakcinaciju.

– U Srbiji je prvom dozom vakcinisano 1,274 miliona ljudi, a obe doze je primilo 814.000 lica. Svako mora da pomogne da još jedno lice prijavi na portal eUprave, tako ćemo imati veći broj – poručila je ona.

Navodeći da je u Kruševcu do sada vakcinisano 42 odsto starijih od 60 godina ona je kazala da je taj grad među najboljima u Srbiji, a odgovarajući na novinarsko pitanje dodala da je odziv za vakcinaciju najbolji u Beogradu, a najlošiji u Merošini, Žagubici, Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru.

– Različiti su razlozi za to, nije samo reč o promovisanju vakcinacije, tu su i predrasude. Svakodnevno radimo na tome kako da nađemo balans izmedju verskih potreba i borbe za zdravlje. Velika okupljanja u Sandžaku nisu nešto što je nama u ovom trenutku potrebno, razgovaramo sa verskim poglavarima u tom delu Srbije da naprave taj balans – kazala je ona.

Navela je da je preko portala eUprave prijavljeno 1,412 miliona građana, te da se dnevno prijavi od 15 hiljada do 20 hiljada ljudi.

– To je nedovoljno, odnosno te brojke mogu da budu bolje, ali to se menja iz trena u tren. Suština je da napravimo veće brojke, dnevno dajemo izjave, podstičem gradonačelnike, predsednike opština, načelnike okruga da govore o tome, obilazimo punktove – rekla je ministarka.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je kazala da je u Kruševcu vakcinacija osim u Hali sportova organizovana u 13 seoskih ambulanti te da lokalni kol centar dnevno primi po 800 poziva starijih sugrađana koji na taj način mogu da se prijave ili da budu obavešteni o vakcinaciji i revakcinaciji.

Da će od naredne nedelje biti omogućena vakcinacija u još 12 seoskih ambulanti najavila je direktorka Doma zdravlja dr Marina Kostić, koja je podsetila da je od početka masovne vakcinacije prvu dozu vakcine u Kruševci primilo oko 27.500 lica, a obe oko 13.500, te da dva mobilna tima svakodnevno odlaze da vakcinišu nepokretne i osobe sa invaliditetom.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top