Miloš Nenezić: Srbija – najbolje izvozno pozicionirana zemlja na svetu

Postavljeno: 15.06.2020

– Odgovorno tvrdim da je Srbija što se tiče izvoznih mogućnosti, u najboljem položaju na svetu, s obzirom na  preferencijale koje imamo – izjavio je Miloš Nenezić, predsednik Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda i generalni direktor Trajal korporacije u Kruševcu. On je, u obraćanju novinarima nakon sastanka najvećih kompanija u okviru Grupacije, rekao i da srpska gumarska industrija ima visoku stopu rasta, odmah iza stope rasta informaciono komunikacionih tehnologija

Srbija je u ovom trenutku izuzetno atraktivna destinacija za strane investitore jer ovde se sa relativno jeftinom, a edukovanom  radnom  snagom i dobrim kadrovima i relativno jeftinim troškovima proizvodnje može napraviti fabrika koja će prizvoditi kvalitetan proizvod po relativno niskoj ceni koštanja, a koji može da se, bez nekih posebnih carinskih barijera, izvozi u većinu zemalja sveta – precizirao je Nenezić. 

Objasnio je da su takvu poziciju Srbiji obezbedili  ugovori koje Srbija ima i za koje su ministarstva i Vlada uspeli da se izbore na svim  kontinentima, a prema kojima mi možemo da izvozimo na tržište Evropske unije bez ikakvih ograničenja, imamo status najpovlašćenije nacije u trgovini sa Amerikom i Kinom,  potpisnica smo CEFTA i EFTA sporazuma, a apsolutno otvorene granice imamo i sa Rusijom i Belorusijom. 

Prema Nenezićevim rečima, ta činjenica je i jedan od razloga za brojne najavljene investicije najvećih svetskih kompanija u oblasti gumarstva, kao što je kineski Šangdong Linglong koji je već došao i japanski ToyoTires za koji se odluka o dolasku tek očekuje. Gumarska industrija Srbije, kaže Nenezić, spremna je za njihov dolazak. 

Kao predsednik Grupacije mogu da kažem da smo spremno dočekali sve ove investicije koje se najavljuju u gumarstvu na teritoriji Srbije od strane drugih stranih investitora. Generalno, srpska gumarska industrija ima zaista visok rast. U poslednje tri godine naša stopa rasta je odmah iza stope rasta informaciono komunikacionih tehnologija. Srpsko gumarstvo je značajno i na svetskom nivou u odnosu na veličinu naše zemlje. Postajemo procentualno vidljivi i po tonama i po broju komada i vrednosno u ukupnoj proizvodnji pneuumatika na svetskom nivou.

Inače, prvi  sastanak Grupacije proizvođača gume i proizvoda od gume okupio je velike proizvođače: Trajal, Kuper tajer i Mišelinov Tigar tajer, a tema sastanka bila je pospešivanje izvoza, odnosno usklađivanje naših proizvoda sa izmenama direktiva u Evropskoj uniji.

Naravno da i Trajal kao i Mišelin i Kuper gledaju da se usklade sa uslovima koje diktira Evropska unija kako bi dobar deo pneumatika koje proizvode završio na ovom tržištu. Eropska unija je, pored Rusije, pojedinačno najveći partner u našem izvozu. Naša teritorija je blizu Unije i to je bio i jedan od osnovnih razloga da Kuper, pa i Mišelin dođu da investiraju u Srbiju. I jedna i druga fabrika imaju velike perspektive i veliko interesovanje za dalje investiranje – rekao je Nenezić.

Dodao je da je zaKruševac posebno važno to što Kuper završava svoju investiciju u koju je uložio 250 miliona dolara i gde će zaposliti više od 300 novih radnika. 

– Time će značajno povećati proizvodnju i prilično uticati i na bruto društveni proizvod Srbije, zajedno sa Mišelinom koji je već došao do zavidnog stepena u svojoj proizvodnji i dokazao se kvalitetom proizvoda, tako da će uskoro iz nekadašnjeg pirotskog Tigra izlaziti gume pod brendom Mišelin. To je velika potvrda kvaliteta gumaraca Srbije.

Nenezić je ocenio i da je privatizacija Trajalove fabrike autoguma od strane Kuper tajera dobar primer kako jedna privatizacija treba da se razvija, uz podsticaje i podršku koju ima kako od Privredne komore Srbije, tako i od Unije poslodavaca Srbije, grada Kruševca i Vlade Republike Srbije.

Suština je u tome da se što brže tehnički prevaziđu sve prepreke za postavljanje fabrike. To u slučaju Kuper tajera ide zavidnim tokom, oni su vrlo zadovoljni, čak su došli i do odluke da fabriku koju imaju u Velikoj Britaniji postepeno gase i da proizvodnju prebace u Kruševac, što nama daje veću snagu i mogućnosti.

Govoreći o saradnji Trajala i Mišelina, Nenezić je naglasio da je ona dodatno unapređena u odnosu na raniju saradnju sa Tigrom, te da je Trajal za Mišelin počeo da radi umešavanje smeša na svojim mikserima koji su nakon privatizacije fabrike autoguma ostali „bez posla“.

Trajal je u međuvremenu postao i ekskluzivni zastupnik ruske kompanije Kama, giganta u proizvodnji automobilskih guma iz Njižnjekamska, a Nenezić najavljuje i povratak kruševačkog brenda i na tržište autoguma.

Trajal je prva firma koja je u istoriji postojanja Kame dobila papirološku potvrdu da je ekskluzivni zastupnik za neko tržište. Dobili smo u potpunosti tržište Srbije zajedno sa regionalnim tržištima, a naš sledeći korak je da pod Trajalovim brendom i na našim alatima u Njižnjekamsku započnemo proizvodnju, čime bismo se vratili na tržište autoguma i sa brendom Trajal. Ne bismo odustajali od distribucije brenda Kama, ali bi se ona relativno smanjila i vremenom bi Trajal brend autoguma  povećavao svoje učešće na domaćem tržištu – najavio je Nenezić.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top