Milivoje Petrović, pčelar iz Štitara o aprilskim radovima u pčelinjaku: Priprema pčela za bagremovu pašu

Postavljeno: 11.04.2021

Milivoje Petrović ima oko 250 pčelinjih društava, a pčelari u svom selu i u Velikom Grkljanu, na padinama Velikog Jastrepca. Pčelarenjem je počeo da se bavi pre više od deset godina kada se vratio u svoj zavičaj posle privremenog rada u Nemačkoj. Za naš list priča o sebi, ali i iskustvima važnim za pčelare ovog kraja

– Po završetku srednje škole, kao mlad čovek, otišao sam u Nemačku i tamo proslavio svoj 20. rođendan. Radio sam u „Simensu“ i „Grundingu“ u Nirnbergu i tamo sam ostvario značajne inovacije u proizvodnji, bio sam nagrađen i poslat u akademiju za programere CNC mašina i robota, a zatim postavljen za vođu smene u fabrici. Supruga i dva sina sa svojim porodicama su ostali u Nemačkoj da rade, a ja rešio da se poslovno oprobam i u svojoj zemlji. I tako je započelo pčelarenje iz ljubavi i hobija, a sada je to ozbiljan posao.

Tako Milivoje ukratko opisuje svoj put od nemačkih fabrika do medonosnih polja u njegovom rodnom kraju. Osim meda, Milivoje se bavi i proizvodnjom brojnih produkata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda: polenovog praha, propolisa i više vrsta rakija sa medom. Od rakija sa medom proizvodi švedsku gorčinu, glog,valerijanu, orahovaču, kantarion sa matičnjakom, travaricu (šest lekovitih biljaka), mednu mešavinu za prostatu i jačanje imunog sistema, propolis za grlo po ruskom receptu i medne mešavine za čišćenje pluća sa cveklom, brokolima i malinom.

– Sada je vreme za prolećni pregled pčelinjih društava, jer su temperature iznad 15 stepeni, a noću od pet do šest stepeni. Treba početi sa stimulativnom prihranom da bi se razvile za bagremovu pašu. Ponavljam, to sada mora odmah da se uradi. Potrebno je i dodavanje novih satnih osnova ako u košnici ima dovoljno pčela. Pčele koje počnu da izvlače vosak ne mogu da se vrate na izvlačenje matičnog mleča. Nedostatak usporiće razvoj društva – kaže Milivoje Petrović.

Prema njegovim rečima, pre Đurđevdana neće biti bagremove paše, jer je ceo mart bio hladan pa vegetacija kasni. Dodavanje ramova treba da se uradi do polovine aprila da bi mlade pčele izašle za 21 dan i bile spremne za bagremovu pašu. Znači, u ovom momentu najvažniji posao u pčelinjaku je jačanje ishrane i priprema za bagremovu pašu.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top