Menja se plan, „niču“ nove zgrade na Kosturnici?

Postavljeno: 03.07.2022

Parcele koje se nalaze na Kosturnici, izmedju Čočetovih zgrada i dvorišta OŠ „Dragomir Marković“, na oko 3.600 kvadrata ukupno, mogle bi uskoro da dobiju novi izgled, odnosno da postanu mesto na kome će se graditi novi kompleks zgrada.

Do toga bi moglo da dođe nakon što je Skupština Grada, na nedavnoj sednici, usvojila Odluku o izradi izmene Plana detaljne regulacije Trga Kosturnica, podbloka B1, odnosno pomenutog poteza. Do izmena, kako je navedeno u obrazloženju Odluke, dolazi na inicijativu vlasnika parcela.

Na tom potezu su, osim nekoliko novijih objekata, uglavnom kuće stare gradnje, garaže i šupe. Postojeći plan donet je 2017. godine, uradila ga je Direkcija za urbanizam i izgradnju, koja je imala ideju da se tu grade zgrade u nizu. Međutim, tokom pet godina nije izdata ni jedna građevinska dozvola, što nam govori da plan,  očigledno, nije urađen sa životnim kretanjima, odnosno potrebama vlasnika parcela i mogućim investitorima. To je dovelo do toga da je Gradska uprava dobila zahtev nekoliko vlasnika parcela da se uradi izmena plana, koja bi omogućila dogovor vlasnika parcela i investiora – objašnjava za KruševacGrad glavni gradski urabanista, Vojkan Tutulić.

U najkraće rečeno, postojećim planom mnogo prostora se oduzimalo od postojećih parcela, što je značilo da investitori nemaju interes da grade.

Zato je, nakon incijative koju su podneli vlasnici, pokrenuta zakonska procedura za izmenu plana.

U Odluci o izradi izmene i dopune Plana detaljne regulacije Trga Kosturnica, podceline B1, navedeno je da je tu planirano višeporodično stanovanje, spratnosti P +3, gde bi u prizemlju objekata mogle da budu komercijalne delatnosti iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma, poslovanja.

Vlasnici parcela, podnosioci incijative, ovlastili su, prema navodima iz pomenute Odluke, firmu „Vlasinac Igda“ za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za izmenu plana, nosilac izrade pomenute  Izmene je nadležno odeljenje Gradske uprave, odnosno Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo, a stručni poslovi izrade poveravaju se firmi „Neimar“.

 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top