Međunarodni dan umetnosti u Pionirskom parku

Postavljeno: 15.04.2022

Povodom Međunarodnog dana umetnosti , kruševački Savet za mlade i Kancelarija za mlade pripremili su niz aktivnosti koje za cilj imaju promociju umetnosti, umetničke prakse i kreativnosti.  Na kružnoj sceni  Pionirskog parka otvoren je umetnički atelje sa radovima mladih umetnika, a na sceni su se pesmom, igrom i glumom  predstavili mladi umetnici sa teritorije grada

-Muzika je nešto što me ispunjuje, tonovi krase i donose lepotu u naše živote. –kaže Milica Simić, učenica drugog razreda vokalno-instrumentalnog smera Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“.

Nastup je pripremila u školi sa svojim drugarima iz odeljenja.

-Ovaj nastup smo spremili u školi, kao i sve ostale koje nas pripremaju za javne  manifestacije. Tremu nemam i baš mi je drago da nastupamo ovde u prirodi, lep je dan-kaže ova učenica.

Nikola Stojaković, učenik prvog razreda Gimnazije, smer za audio-vizuelne umetnosti, pripremio je sa svojim drugarima iz škole jedan govor.

-Govor koji smo pripremili pokazuje da i nama nije lako. Mnogi misle da mi zato što smo glumci imamo samo umetničke predmete, koje doživljavaju kao bespotrebne, a zapravo mi imamo sve opšte predmete koje imaju i drugi. Učimo mnogo, i pored toga stižemo da glumimo i spremamo tekstove i ovo je bio primer kako se drugi ponašaju prema nama dok glumimo. 

Ovaj mladi glumac kaže da na Međunarodni dan umetnosti treba slaviti sve umetnosti.

-Umetnost je nešto u čemu se ljudi ističu i ako primete to treba da se pokažu i vide kakvi su. Ja verujem da svako nosi umetnost u sebi i da je predrasuda da su umetnici povučeni, treba zaroniti u njihov svet da bismo shvatili kakvi su zapravo oni-navodi ovaj učenik.

Iz Gradske uprave kažu da je Savet za mlade uvek tu da podrži ovakve akcije i da će ih biti i u budućnosti.

Nama kao gradu i savetu za mlade je veoma važno da mlade ljude motivišemo da se uključe i bufu aktivni- činioci u svojoj lokalnoj zajednici i kroz ovakve manifestacije se trudimo da im damo priliku da nešto sami organizuju. Veoma sam ponosan na rezultate koje je savet za mlade postigao i ovo je samo početak obeležavanja važnih datuma– uverava Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice.

Podsećamo, partneri na obeležavanju Međunarodnog dana umetnosti su Kulturni centar Kruševac, neformalna grupa „Kulturociklin“, dramski studio „Čkalja“, Kruševačko pozorište, Umetnička galerija, te Narodni muzej. Uz navedene, tu su i Muzička škola „Stevan Hristić“, Politehnička škola „Milutin Milanković“, kao i Gimnazija – smer za scensko-vizualne umetnosti i Romski kulturni centar.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top