Mališani iz Šiljegovca pobednici u Eko kvizu “Prljavo ili čisto – nije isto“

Postavljeno: 16.12.2018

Pobednici gradskog finala Eko kviza „Prljavo ili čisto-nije isto“ su učenici OŠ “Velizar Stanković Korčagin” iz Velikog Šiljegovca. Oni će naš grad predstavljati na okružnom takmičenju i truditi se da svojim znanjem u oblasti reciklaže, ali i spretnošću u “reciklažnim” igrama koje su sastavni deo kviza, izbore šansu da boje Rasinskog okruga brane na republičkom finalu krajem maja naredne godine

Eko kviz “Prljavo ili čisto – nije isto” je republička edukativna manifestacija koju sprovode Nemačka organizacija GIZ i NVO „Ekološki talas“ u okviru projekta “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena”, a u Kruševcu su ga podržale Gradska uprava i JKP „Kruševac“. Namenjen je učenicima od petog do osmog razreda, a cilj takmičenja je podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju zaštite životne sredine, a posebno o značaju reciklaže.

Nemačka razvojna pomoć kao jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji vrlo je aktivna u Rasinskom regionu i radi sa opštinama i komunalnim preduzećima na unapređenju sistema upravljanja otpadom. Kviz je jedna od aktivnosti koju smo organizovali jer je edukacja najvažnija od najranijeg izrasta – kaže za kruševacgrad Valentina Đureta, predstavnica Nemačke organizacije za pomoć i saradnju GIZ.

Pobedička ekipa iz Velikog Šiljigovca

Kviz se, kaže ona, organizuje već nekoliko godina, ali ove prvi put u Rasinskom okrugu. Učenici od petog do osmog razreda su kroz ovo takmičenje imali priliku da nauče šta znači uravljanje otpadom, primarna separacija i zašto je sve to važno za životnu sredinu.

U kruševačkom finalnom takmičenju su, osim pobedničke, učestvovale i ekipe osnovnih škola “Jovan Popović”, “Nada Popović” i “Jovan Jovanović Zmaj” sa svojim profesorkama i svi su pokazali da dobro vladaju potrebnim znanjima i sa žarom se nadmeću u zabavnim nadmetanjima. Takmičenje su pesmom otvorili učesnici malog hora OŠ “Jovan Popović”.

Svi učenici su i nagrađeni, a nagrade su im pripremili Grad Kruševac i Javno komunalno preduzeće. Uručile su ih pomoćniica gradonačelnice za ekologiju, Olivera Drenovac i direktorka JKP Kruševac Snežana Radojković.

Ekipa OŠ Nada Popović

Olivera Drenovac je  čestitala pobednicima ali i svim učesnicima i poželela da i u nastavku takmičenja naši osnovci uspešno predstavljaju grad. Dodala je da Kruševac ima dobru mrežu ekokoordinatora i još bolju decu, te pozvala mališane da sve što su naučili primenjuju i da tome nauče i roditelje.

– Nadam se da ćemo, kada za nekoliko godina izgradimo regionalnu sanitarnu deponiju, uspeti da reciklažu uvedemo u naš grad kao dobar model ponašanja kada je reč o komunalnom otpadu – rekla je još Drenovac.

Ekipa OŠ Jovan Popović

Snežana Radojković je uz pozdrav svim učesnicima posebno pohvalila pobedničjku ekipu jer dolazi iz mesta u kome nema organizovanog iznošenja smeća niti kanti za sortiranje i najavila ja će naredne godine i Veliki Šiljegovac ući u sistem organizovanog prikupljanja otpada.

Ekipa OŠ Jovan Jovanović Zmaj

Kviz  “Prljavo ili čisto – nije isto”, do sada je organizovan u više od 40 osnovnih škola u Beogradu, kao i u osnovnim školama u Vranju, Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Prokuplju, Vršcu, Petrovcu na Mlavi i Sokobanji.

Pobednike okružnih takmičenja očekuju tri polufinala od kojih bi jedno moglo biti održano i u Kruševcu.

Ostale vesti

back-to-top