Loša situacija – broj obolelih stagnira, ali na visokom nivou!

Postavljeno: 20.10.2021

Epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu je, prema oceni nadležnih, veoma loša jer broj obolelih već mesec dana stagnira, ali na veoma visokom nivou od više od 700 novoobolelih nedeljno u Kruševcu, odnosno skoro 1.400 u Okrugu

Posle jednog perioda veoma brzog rasta novoobolelih, koji je počeo sredinom jula, mi smo u Rasinskom okrugu u periodu stagnacije, imamo sličan dnevni broj obolelih, ali to je na veoma visokom nivou, što je veoma opasno – kaže za KruševacGrad direktor ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, epidemiolog Predrag Pavlović.

On objašnjava da smo „na platou“ već četiri nedelje te da u ovom periodu nedeljno imamo više od 700 novoobolelih u Kruševcu, što je znatno više od 581 obolelih iz rekordne nedelje iz prošlog decembra, dok u Okrugu poslednje tri nedelje prelaze decembarski rekord od 1.396 obolelih.

U Kruševcu je sada daleko veći broj obolelih nedeljno nego što je bilo u decembru, ali tada je u našem gradu bila znatno bolja situacija nego u opštinama u Okrugu, odnosno tada je kod nas bio manji broj obolelih – precizira on.

Posmatrano prema broju stanovnika trenutno je najteža epidemiološka situacija u Aleksandrovcu.

U toj opštini trenutno imamo da je 1,4 odsto ukupnog broja stanovnika trenutno bolesno, a to su samo oni koji su testirani, kod kojih je potvrđen virus. U Kruševcu taj procenat iznosi 1,2 odsto, u Ćićevcu 1,15 odsto. Najmanji je u Brusu 1,1 odsto i Trsteniku, nešto ispod jedan odsto – naveo je dr Pavlović.

Ovi procenti, prema njegovim rečima pokazuju da je u našem Okrugu situacija za nijansu bolja nego na nivou Srbije. Situacija je, međutim, napominje on, veoma loša, pogotovu kada se ubzir uzme procenat vakcinisanih.

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravlje prvu dozu vakcine u Kruševcu je primilo 50,7 odsto punoletnih građana, dok taj procenat u Rasinskom okrugu iznosi skoro 46 odsto. Drugom dozom je vakcinisano 48,8 odsto punoletnih u Kruševcu, odnosno 44,1 odsto u Okrugu, a treću dozu primilo je 14,9 odsto u našem gradu i 13,5 odsto u Okrugu.

Jasno je da je vakcinacija jedino rešenje. Sada vidimo da su više nego ranije ugroženi mladi, ali ne zato što virus više napada njih već zato što nisu vakcinisani – napominje dr Pavlović.

Podaci iz dečije Kovid ambulante pokazuju da se u njoj dnevno pregleda od 150 do 180 deteta, te da je prošle nedelje od 377 tesitanih bilo pozitivno 107-oro dece.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od početka školske godine korona je potvrđena kod 696 đaka u Rasinskom okrugu, od kojih je njih 479 u Kruševcu. Samo za proteklih sedam dana korona je potvrđena kod 74 učenika u Okrugu, odnosno kod 43 u Kruševcu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top