Likovna kolonija „Proleće Ribarske Banje“

Postavljeno: 30.05.2022

Tradicionalna, 33. po redu likovna kolonija u Ribarskoj Banji, koja je ove godine okupila 15-tak slikara i karikaturista, traje do subote (4. juna), kada je svečano otvaranje izložbe, koju će posetioci moći da pogledaju do jeseni. Prolećna kolonija ujedno je i najava Kulturnog leta u toj banji.

Slikari i karikaturisti iz Kruševca, Beograda, Novog Pazara, Paraćina, Varvarina i Aleksinca, u narednim danima stvaraće inspirisani prirodnim lepotama Ribarske Banje i okoline. Istovremeno, pacijenti i posetioci, imaće priliku da uživaju posmatrajući umetnike na delu.

Karikaturista Goran Ćelićanin, predsednik Saveta kolonije kazao je da je tradicija ove kolonije da se rade pejzaži Ribarske Banje i okoline, ali da to nije obavezujuće, te da je umetnicima data sloboda da rade po inspiraciji.

Na likovnoj koloniji koja traje nedelju dana, od umetničkih dela nastalih u tom periodu, svaki učesnik u obavezi je da banji pokloni dve slike, odnosno, karikature. Pored materijala za rad koji obezbeđuje organizator kolonije, umetnicima je tokom nedelju dana na raspolaganju kompletna ponuda ove banje, od lekarskih pregleda, do velens i spa centra.

Umetnička galerija Specijalne bolnice Ribarska Banja raspolaže sa više od 700 umetničkih dela. Kako kažu u toj banji, u pejzažima i drugim delima nastalim na ovoj koloniji, mogu da uživaju svi posetioci, posebno pacijenti, zbog kojihova galerija i postoji, da im koliko toliko ulepša i olakša dane na putu ka ozdravljenju.

Likovna kolonija u Ribarskoj Banji, organizuje se dva puta godišnje, u proleće i na jesen. Sa završetkom ovogodišnje prolećne kolonije, zvanično počinje već tradicionalno Kulturno leto koje traje šest meseci i svake godine okupi više hiljada posetilaca iz Srbije i regiona.

“Kulturno leto” prate brojni nastupi kulturno umetničkih društava, koncerti, likovne kolonije, književne večeri i sporstki događaji, te manifestacije poput Etno festivala hrane, muzike i starih zanata, Vuletovih dana i Jesenje likovne kolonije kojom se obično i zatvara ova manifestacija.

Uz bogat kulturni i sportski program, gostima ovog savremenog lečilišta na raspolaganju su i brojni sadržaji poput velnes i spa centra otvorenog na temeljima starog turskog amama iz 17.veka, bazena sa termalnom vodom, akva parka, sportskog kompleksa, etno sela u Srndalju.

Ribarska Banja ima oko 500 ležajeva i svi smeštajni kapaciteti su trenutno popunjeni. Određen turista ali i onih koji dolaze na rehabilitaciju, smešten je u privatnom smeštaju u obližnjim selima.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top