Privrednicima predstavljen program dodele bespovratnih sredstava

Postavljeno: 30.05.2022

Detalji programa EU PRO Plus, koji podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava, predstavljeni su danas privednicima iz Rasinskog okruga. Program treba da doprinese poboljšanju upravljanja teritorijalnim razvojem te ekonomskom rastu u 99 jedinica lokalne samouprave u dva regiona: Šumadije i Zapadne Srbije te Južne i Istočne Srbije.

Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Kruševac trude se da svojim aktivnostima pruže podršku privrednicima u celoj zemlji.

Cilj ovih naših aktivnosti je da se privrednici upoznaju sa detaljima i procene za koji konkurs mogu da apliciraju. Krajnji cilj jeste da privrednici koji imaju svoje biznise mogu da iskoriste ova sredstva, da razvijaju poslovanje, a da početnici u poslovanju dobiju minimum početnih finansijskih sredstava kako bi otpočeli svoj posao – objasnila je predstavnica ovdašnje Regionalne privredne komore, Marija Vesković.

Pravo da učestvuju imaju preduzeća koja su se registrovala u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program, od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2020. godine, bave se proizvodnjom ili pružanjem usluga poput informacionih tehnologija, arhitektonskih i inženjerskih delatnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, usluga vezanih za turizam, održavanja i popravki.

Evropska unija je opredelila tri miliona evra za nabavku nove opreme i uvođenje usluga, u okviru ovog programa. Dva miliona eva namenjeno je za podršku proizvodnim preduzećima, a miliona evra za pomoć malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima. Obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 posto vrednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

– Očekujemo da se prijave preduzetnici koji ispunjavaju uslove. Sredstva koja mogu da dobiju su od 10. 000 evra do 40. 000 evra za proizvodna preduzeća i 30. 000 evra za preduzeća koja se bave pružanjem usluga – rekao je saradnik u EU PRO Plus programu Goran Zlatković.

Ovaj vid podrške zainteresovao je firmu “Fensteral sistem” iz Kruševca, koja bi dobijenim bespovratnim sredstvima unapredila svoje poslovanje.

– Čuli smo za Javni poziv i došli smo da se raspitamo koja su to potrebna sredstva i koju dokumentaciju treba da pribavimo. S obzirom da je ovo poziv za nabavku opreme, investirali bismo u neke nove mašine i novu opremu – kazala je Tanja Stošić Smajlović.

Dobijanje novčane podrške, Milovanki Jeremić, preduzetnici iz Ćićevca, značilo bi za poboljšanje proizvodnje dečjih igračaka koju je započela pre dve godine:

Htela sam da vidim ovaj program, ako bih mogla da dođem do nekih sredstava, s obzirom na to da su žene preduzetnice u prednosti.

Nakon Kruševca, EU PRO Plus program održaće informativne sesije u Šapcu, Kraljevu, Požarevcu, Valjevu, Vranju, Preševu i Čačku.

Onlajn info sesija, kojom se će proces informisanja javnosti završiti, održaće se 3. juna.

Inače, javni poziv biće otvoren do 30. juna ove godine.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top