Kuća Mije Đidića, vojnika sa Košara, pod krovom – useljenje na Vidovdan

Postavljeno: 17.05.2021

– Ako treba opet ću na Kosovo, Košare. Evo, brate. Znam mesto. Kasarna Beli Drim – ponavljao je  Mija Đidić iz Milentije dočekujući goste koji su došli da čestitaju pokrivanje kuće koja se  gradi u humanitarnoj akciji pokrenutoj od strane vodnika Bobana Ostojića, o čemu je naš portal već pisao

Danas je važan dan. Na kući Mije Đidića se radi krov. Velika je sreća što ovaj projekat  ide ovom brzinom, a najzaslužniji za to su svakako ljudi iz humanitarne organizacije “Graditelji mira“ koji su  pokrenuli ovu akciju, dali veliki doprinos u skupljanju sredstava – rekao je Nikola Zbiljić iz Odseka za društvene delatnosti Opštinske uprave, prilikom obilaska radova na izgradnji kuće bruskom heroju sa Košara.

Naravno, treba da se zahvalimo i svim humanim ljudima koji su uzeli učešće i doprineli da izgradnja kuće  porodici Đidić ovako dobro napreduje. Opština Brus je uključena u ovaj projekat i pruža svu logističku pomoć. Skupština Opštine je  donela odluku da učestvuje sa 100 hiljada dinara, takođe i JKP “ Rasina“ je učestvovalo  u pripremnim radovima. Pohvalio bih i izvođače radova, GR Vojkan Todorović Lepenac. Porodica Đidić je sve ovo nesumnjivo zaslužila – naglasio je Zbiljić.  

Mija je, braneći Srbiju na Košarama oboleo od teškog oblika PTSP-a i već 23 godine živi sa majkom u teškim životnim uslovima. Mijini saborci, članovi Humanitarne organizacije “Graditelji mira“ pokrenuli su akciju za dom njihovog ratnog druga i predsednik Veroljub Smiljković zadovoljan je kako ona teče. Posebno i saradnjom koju su ostvarili sa opštinom Brus  i izvođačem radova. 

Do 7. maja na naš račun je leglo  1.084.471 dinar od toga za građevinski materijal je isplaćeno  511.799 dinara, izvođaču radova je uplaćeno 240.000 a za dalje radove je ostalo 330.000 dinara. Akcija i dalje traje, nedostaje još sredstava. Mi planiramo da kuća kada je završimo i predamo Miji i njegovoj majci, bude odmah useljiva – rekao je Smiljković i dodao da  ima priliva  i na deviznom računu i da će ta sredstva  zbog novih propisa NBS na raspolaganju biti za desetak dana.

U narednom periodu predstoje radovi na postavljanju stolarije i unutrašnje vodovodne i električne instalacije, postavljanje podova  i  radovi na fasadi.

Kompletan elektromaterijal stigao je kao donacija Miroslava iz Subotice, on je takođe bio pripadnik naše herojske 125. Keramičarski radovi će takođe biti izvedeni uz pomoć donacija, nešto u materijalu, nešto u radovima, tako da kuću Mije Đidića privodimo kraju i pre Vidovdana – rekao nam je još jedan od Mijinih saboraca, Siniša  Jeftić, i dodao da pored Mije ima još mnogo saboraca kojima je takođe potrebna  njihova pomoć.

Majka Vidosava nije očekivala da će sve ići tako brzo.

Zahvaljujem se Bobanu kao rođenom bratu i Siniši. Njima prvo, pa posle svima ostalima. Nisam se nadala, ali eto, dobri ljudi. Boban i Siniša prvi su došli da nas obiđu, da nas  vide, kako živimo… Zahvaljujem se i medicinskoj sestri Marijani Savković, ona me dosta pomaže. I kada treba oko lekova, u vezi injekcija…. Ja sve to ne bih mogla sama da smognem, da idem u Brus, da donesem…. – skromna je  majka Vidosava koja i pored svoje bolesti, već 22 godine svog četrdesetdvogodišnjeg sina čuva kao malo dete .

Za ratnog vojnog invalida, vodnika Bobana Ostojića, 11. maj  je poseban dan iz dva razloga.

Pre 22 godine na Košarama je preživeo teško ranjavanje, a sudbina je  htela da isti  dan pamti i po postavljanju krova na kući čiju je izgradnju upravo on i inicirao.

Mija je moj vojnik i borac koji je bio dole 1998. godine .Učesnik u svim borbama. Danima nisam imao mira dok nisam došao da obiđem  Miju  i kad sam došao sa saborcem Sinišom, kada sam video u kakvom je stanju, mene je duša zabolela i rekao sam uz pomoć božju, opštine i svih ljudi, napravićemo kuću. Hvala svima koji su pomogli.

Kako i priliči ovakvom povodu, pokretači i organizatori akcije  u novoj kući su  za goste pripremili  i posluženje, a  Milan Marković  Laka  iskoristio  je  priliku i  Bobanu Ostojiću, Miji Đidiću i Vojkanu Todoroviću  poklonio svoje knjige “Đeneral Veljko Radenović“ i “55. granični bataljon Prizren“.

Posle kratkotrajnog predaha  radovi su  nastavljeni a pomoćnik predsednice Opštine Ivan Đokić , pun utisaka, pre polaska pozdravio je sve prisutne rečima koje najbolje odslikavaju  veličinu i značaj humanog dela pripadnika  herojske 125. Motorizovane brigade Prištinskog korpusa:

Za jedan uspešan život dovoljno je da vas niko ne kune,  a ako imate makar jednog čoveka da vas blagosilja niste uzalud živeli. Ja mislim da ste svi vi, koji ste pokrenuli ovu akciju, svojim radom, trudom i energijom  dokazali da ste zaista vredni  i požrtvovani, dostojni  najdubljeg poštovanja  i zaista mi je velika čast što sam danas ovde sa vama

Useljenje porodice Đidić u novu kuću najavljeno je za Vidovdan. 

N.M.

Ostale vesti

back-to-top