Kruševljani sa Bagdale posmatrali Supermesec

Postavljeno: 14.07.2022

Kruševljani, među kojim su najbrojniji bili oni najmlađi, posmatrali su sa Bagdale fenomen Supermesec, tokom koga se posmatra pun Mesec, koji je bio relativno bliži Zemlji nego što smo navikli.

-Kada ga ovako kroz teleskop posmatramo on je krupniji i svetliji nego inače,  zato je taj fenomen prisutan.  Mesec je, inače, najinteresantniji objekat za posmatranja jer je naš prvi „komšija“, a tako i zbog tih reljefa koje možemo da vidimo – objasnio je Zoran Tomić iz Astronomskog udruženja „Eureka“, koje je u saradnji sa kruševačkom Kancelarijom za mlade organizovalo posmatranje.

Učesnici posmatranja su, takođe, mogli da fotografišu ovaj fenomen, a najviše interesovanja pokazali su najmlađi posetioci.

Nikada do sada nisam posmatrao Mesec, nisam znao šta da očekujem, baš mi se svidelo kako izgleda – utisci su dvanaestogodišnjeg Petra Božovića.

Za sve ljubitelje astronomije koji nisu mogli sinoć da budu na Bagdali, preko Jutjub kanala Udruženja, predsednik „Eureke“, Miloš Stanković, organizovao je prenos uživo.

Pred Astronomskim udruženjem „Eureka“ je i kamp za mlade, koji će se održati na Jastrepcu od 13. do 15. avgusta, a prijavljivanje je do 25. jula.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top