Mesec kao na dlanu – osnovci u ulozi astronoma

Postavljeno: 05.10.2020

Posmatranje meseca jedna je od prvih aktivnost koju je Astronomsko udruženje “Eureka” organizovalo u okviru projekta “Formiranje astronomskih sekcija u kruševačkim školama”. Da kroz teleskop posmatraju mesec, te da se oprobaju i u astrofotografiji, na Bagdali su proteklog vikenda priliku imali kruševački osnovci sa svojim nastavnicima, ali i svi zaljubljenici u astronomiju

– Veoma mi se dopao Mesec, super je, doći ću ponovo i učlaniću se u astronomsku sekciju – kaže Dragutin, učenik osmog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”.

Njegova školska drugarica Milica, sedmakinja, podelila je sa nama svoje oduševljenje: -Mesec je prelep, napravila sam fotografiju. Lepo je a ujedno i nestvarno jer, nešto što je tako daleko, odjednom ti bude na dohvat ruke.

Nastavnici kažu da je interesovanje dece veliko i da su u školama već krenuli sa organizacijom sekcija.

– Prošle nedelje smo dobili teleskope, sad krećemo sa sekcijama. Deci se dopada, ovo je sjajna akcija jer na licu mesta mogu da vide Mesec i prošire svoje vidike – kaže Ivan Šiljić, nastavnik fizike u osnovnim školama “Despot Stefan” i “Knez Lazar”.

Posmatranje Meseca je inače prva u nizu aktivnosti koje za osnovce organizuje “Eureka”.

– Večeras posmatramo Mesec u okviru Međunarodne noći posmatranja Meseca, drago nam je da je odziv veliki. Svako od učesnika imao je mogućnost da fotografiše ovaj jedini Zemljin prirodni satelit, a onda ćemo te fotografije koji oni naprave da iskoristimo za jedan veliki mozaik Meseca koji ćemo objaviti preko našeg Instagram naloga – objasnio je Zoran Tomić, jedan od osnivača Udruženja “Eureka”.

Predavanje o svetlosnom zagađenju

Pre posmatranja Meseca, Tomić je na Youtube kanalu “Eureka Kutak” održao predavanje pod nazivom “Kako nam ulična rasveta jede zvezde”, koje ima za cilj upoznavanje građana sa problemom svetlosnog zagađenja.

Predavanje je najava projekta “Zvezdano nebo”, gde će biti angažovano 50 mladih ambasadora iz Kruševca i Leskovca, koji će imati zadatak da u svojim gradovima rade u kontinuitetu mape svetlosnog zagađenja i na taj nači pomognu mapiranje ova dva grada u okviru svetskog projekta Globe at night.

Prema rečima Tomića, Kruševac nije u velikom problem kada je u pitanju svetlosno zagađenje.

– Drago mi je da smo kao grad nešto preduzeli i ublažili taj problem. Jedno od rešenja je zamena ulične rasvete sa led rasvetom, bolje usmeravanje, i redukovanje broja uličnih svetiljki – kazao je on.

Ostale vesti

back-to-top