Kruševački Vodovod i JKP Blace u zajedničkoj akciji čišćenja Blatašnice

Postavljeno: 10.02.2021

Nedavne kiše koje su u jezero “sprale” ogromne količine smeća, još jednom su pokazaje da samo zajedničkim akcijama sa opštinama iz kojih ovo smeće, ali i otpadne vode stižu u jezero, možemo zaštiti ovo izvorište pitke vode za Kruševac i veći deo Okruga. U tom kontekstu, a na inicijativu gradonačelnice Kruševca, Jasmine Palurović, danas je počela višednevna akcija čišćenja priobalja Blatašnice

Zaštita jezera Ćelije svakako počinje od uređenja i zaštite njegovog slivnog područja, a Blatašnica je u svim studijama prepoznata kao jedan od najvećih zagađivača akumulacije sa koje se Kruševljani, ali i stanovnici drugih opština Rasinskog okruga snabdevaju pitkom vodom. 

Ekipe kruševačkog Vodovoda i JKP Blace će u akciji koja je danas započeta ukloniti smetlišta i takozvane divlje deponije sa obala Blatašnice, na potezu Jankove klisure. Ovo je, kako kaže Saša Antić, izvšni direktor za sanitarnu zaštitu akumulacije i održivi razvoj u kruševačkom Vodovodu, jedna od zajedničkih akcija koje se preduzimaju za zaštitu vodotokova u slivu jezera. Antić je za naredni period najavio sličnu akciju i u Brusu, na Rasini.

Ivan Parezanović, pomočnik gradonačelnice Kruševca za ekologiju i održivi razvoj je, prisustvujući početku akcije na Blatašnici, naglasio da Grad kruševac ima dobru saradnju sa susednim opštinama u ovoj oblasti, te da to dokazuje tako što ima potpisanih nekoliko međuopštinskih sporazuma, a da je ovo samo jedna od akcija na Blatašnici koja predstavlja veliki problem u zaštiti jezera Ćelije.  – Inače, sledi nam potrpisivanje sporazuma o izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Brusa i Blaca, i taj će sporazum biti još jedan korak više u sistemu zaštite jezera – najavio je Parezanović.  

I Suzana Veljović, pomoćnica predsednika opštine Blace, naglašava da je reč o “komšijskoj” akciji, jednoj u nizu, ali koja je, kako je rekla, morala možda da se dogodi i mnogo ranije. 

Mi dajemo sve od sebe da očistimo našu reku, to je naša obaveza – kaže Veljovićka podsećajući da su Kruševac, Brus i Blace prošle godine potpisale sporazume o upravqawučvrstim komunalnim otpadom. Kao i da je pred njima i sporazum u vezi sa preradom otpadnih voda sa područja Blaca i Brusa. – Sada sprovodimo sve potrebne procedure da bismo ušli u fazu realizacije ovih dogovorenih aktivnosti – najavila je Veljović.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top