Kruševački Baksuzi obradovali osnovce

Postavljeno: 19.10.2020

Društvo namćora, baksuza i ugursuza „Dobra narav“ darivalo je pakete odeće i obuće uspešnim učenicima lošijeg materijalnog stanja

Tradicionalno, već devet decenija, paketi odeće se daruju na Vrbicu, ali ove godine, zbog pandemije izazvane korona virusom, pokloni su dodeljeni na Tomindan, dan osnivanja ovog jedinstvenog humanitarnog društva u svetu.

– Situacija sa koronom nas nije naterala da prekinemo tradiciju. U zadnjih 20 godina smo obradovali preko 2000 dece. Danas smo pripremili 70 paketa za decu iz 10 osnovnih škola. U pitanju su kompleti odeće i obuće, koju su deca sama birala – rekao je Zvonko Rajković, predsednik Društva.

Za najmlađe su organizovani prijem i posluženje, a u ime Društva im se obratila Ljubinka Rajković.

– Poručujem vam da nećemo prestati sa radom, da ćemo stalno imati neke nove članove, pozivam vas da vi kad porastete i završite škole budete naši članovi, ili bar kad organizujemo zabavu i prikupljamo sredstva da se setite i date za neku drugu dobru decu kao što ste vi – srdačno se obratila ona.

Inače, Društvo namćora, baksuza i ugursuza „Dobra narav“ je osnovano davne 1929. godine. Ideja oko koje su se okupili “baksuzi dobrog srca” je da obuku najmlađe i najugroženije za Vrbicu. Po verovanju, Vrbica (Lazareva subota) je najradosniji dečiji praznik i po crveno zvonce i grančicu vrbe treba otići u “svečanom, novom odelu”.

Sredstva za kupovinu paketića tradicionalno se skupljaju na slavi ovog humanitarnog udruženja – “devetog tornika po Božiću”, koji se smatra najbaksuznijim danom u godini.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top