KruševacGrad na probi opere „Na uranku”

Postavljeno: 10.06.2021

Naš portal je imao ekskluzivnu priliku da zaviri na probu opere koja će biti izvedena ispred kuće Simića na Vidovdan povodom jubileja grada. U Kruševačkom pozorištu solisti i horski pevači vredno rade na postavci prve opere pod budnim okom režisera Dragoljuba Bajića koji je ovim povodom gostuje u Kruševcu

– Pripreme teku jako dobro, oduševljen sam celokupnim ansamblom, a posebno učencima muzičke škole, koji su ustvari članovi hora u predstavi i koji su se jako dobro spremili – kaže Dagoljub Bajic, prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu, koji se ovaj put našao u ulozi režisera.

Izabrao je da režira ovu operu zato što je smatra prigodnom za obeleževanje rođendana našeg grada.

– Zajedničkim naporima smo došli na ideju da se postavi opera „Na uranku“. Prvo je bilo nekih razgovora na temu „Seveljski berberin“, ali pošto je godišnjica grada Kruševca, odlučili smo da je ovako prikladnije. Ovo je domaća opera koja ima nacionalne obrise. Binički je iz ovih krajeva, Jasike. On sam po sebi zavređuje da jedna njegova opera bude izvedena. Znamo da opere nisu izvođene ranije, mi smo pioniri operske umetnosti u Kruševcu, na neki način. Verujem da ćemo i ubuduće nakon ove uspešene predstave nastaviti da sarađujemo sa Kruševačkim pozorištem i uopšte sa umetničkom scenom Kruševcu – objašnjava on.

Evgenija Jeremić, solistkinja Nacionalnog teatra u Beogradu, ne nastupa prvi put u Pozorištu.

– Ovo je jako lepo iskustvo, već sam ovu operu izvodila sa kolegom Markom u Beogradu i u Kragujevcu, a u Kruševcu nisam prvi put, imala sam koncert 2015. godine. Dopada mi se što je ovo jedna nova, sveža, režija i drugačije od svega što sam radila pre. Moja uloga je uloga Stanke koja je glavni ženski lik. Ona je klinka, zaljubljena, ne zna šta hoće, ne zna šta neće, zna da želi Radeta – ističe ona.

Njen kolega, Marko Živković, ponovo se našao u ulozi Radeta.

– Rade je što se kaže vruća krv, mlad je i solidno sposoban, ali preka narav što se pokaže u radnji opere i napravi mu potencijalne probleme. Plahovita narav. Zanimljiv lik za tumačenje i karakterističan za ovo podneblje. Činjenica da smo već radili na ovoj operi pomaže da sve sklopimo kako treba. Lepa je atmosfera i svi su prema nama prijatni – navodi on.

Raduje se povratku na scenu jer zbog korone nije odavno nastupao.

– Jako je lep osećaj vratiti se i mislim da niko od nas nije bio svestan toga koliko taj osećaj znači jer pre korone smo tome bili izloženi često, a sad je jasno koliko je ta pauza uticala. Čim smo izašli na scenu želeli smo da damo maksimum, želja je bila jaka i nadam se da će prilika biti još više i da je kovid period iza nas – objašnjava on.

Horski deo opere pripao je učenicima Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“.

– Puno nam znači ovo iskustvo, jer nikada ranije nismo učestvovali u ovako velikom projektu. Dobili smo priliku da se oprobamo glumački i da nas vide ljudi. Treba dosta vremena da se spremi ali je jako zanimljivo.. Imam malu tremu ali kad je grupa veća onda je lakše da se nastupa. Očekujem da će na premijeri biti dosta ljudi jer je ovo prvi put da se ovako nešto dešava u našem gradu – navodi Anđela Nedeljković, učenica trećeg razreda srednje muzičke škole „Stevan Hristić“.

Izvođenjem opere „Na uranku“ apostrofiraće se značaj Stanislava Biničkog za nacionalnu kulturu.

– Smatram da o njemu Kruševljani nisu dovoljno informisani, a Kruševac nije dovoljno brendirao Biničkog, koji je posle Mokranjca najznačajniji čovek za srpsku muziku. To je ideja i da se podsetimo korena i prvo izvedene i prvo napisane srpske opere i da se setimo da se taj čovek rodio ovde – kaže Radivoje Simic, urednik programa u Kulturnom centru.

Za ovu operu šiju se novi kostimi i priprema se scenografija.

– Specijalno za učenike Muzičke škole šijemo kostime, a operu ćemo izvesti ispred Kuće Simića, jer je to i prirodna vremenska lokacija dešavanja. Sve se radi maksimalno ozbiljno i ovakva produkcija u Kruševcu još nije viđena. Na moje veliko zadovoljstvo naišli smo na razumevanje Kruševačkog pozorišta i direktora Branislava Nedića da celu ideju dignemo na viši nivo i da Kruševačko pozorište uz pomoć Kulturnog centra Kruševac finansijski i produkcijski uđe u celu novu postavku opere – objašnjava on.

Opera će se premijerno prikazati na Vidovdan, na platou ispred Kuće Simića u 21 čas. Sugrađani će moći da uživaju u njoj i na jesen u redovonom repertoaru Kruševačkog pozorišta.

S.M. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top