Kruševac dobitnik evropske nagrade za održivu mobilnost

Postavljeno: 19.05.2020

Nagrada „Evropska nedelja mobilnosti 2019 “, u konkurenciji većih opština, pripala je gradu Kruševcu, saopštila je Evropska komisija. U finalnom izboru Kruševac je pobedu izborio ispred poljskog grada Vroclava i Retimna u Grčkoj

U obrazloženju nagrade navodi se da je “Kruševac  impresionirao žiri svojim širokim spektrom aktivnosti, podržanim snažnim učešćem građana i političkom podrškom lokalne vlasti”.

Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, kako je navedeno, “gradskim ulicama udahnut je novi život bez automobila, ne samo u centru koji su preuzeli pešaci,  već i u predgrađima, gde su ljudi organizovali različite aktivnosti. Lice grada je takođe promenjeno, postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, gradskih parkova, klupica i ljuljaški.“

Pored Kruševca koji je prvu nagradu osvojio u kategoriji većih gradova,  nagrađena je i Karditsa u Grčkoj, u kategoriji manjih opština.  Nagrada za održivo planiranje mobilnosti pripala Briselu (Belgija), a dobitnik prve EU nagrade za gradsku bezbednost je španski grad Pontevedra.

Ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije, izostala je tradicionalna dodela nagrada koja se krajem marta organizuje u Briselu, pobednici su objavljeni na zvaničnom sajtu manifestacije www.mobilityweek.eu, a nagrađenima  je čestitala Adina Valnea, evropska komesarka sa saobraćaj.

Vaši postupci su snažni primeri koji ilustruju vodeću ulogu koju lokalni lideri mogu da odigraju u tome da naši gradovi budu čistiji, sigurniji i održiviji. Nadam se da ovo može poslužiti kao inspiracija za opštine i gradove koji preispituju svoje strategije mobilnosti, čak i u jeku trenutne pandemije –  poručila  je komesarka Valnea.

Da je velika čast što su prepoznate aktivnosti koje u ovoj oblasti sprovodio naš grad, te da se nada da će naš primer poslužiti i drugim gradovima da krenu da se bave ovom temom,  kazala je gradonačelnica Jasmina Palurović,  istakavši  da nagrada nije došla odjednom , da Kruševac godinama unazad obeležava ovu manifestaciju u punom obimu, te da smo 2016. godine izabrani u deset najboljih gradova. 

Palurovićka je podsetila da je Evropska nedelja mobilnosti kod nas jednonedeljni festival, te da pored promocije trajnih mera, ima i svakodnevne različite aktivnosti, za sve uzraste.

To je dobra prilika da se skrene pažnja na korišćenje javnih površina za održive vidove saobraćaja i preispitivanje svakodnevnih navika u kretanju. Često zaboravljamo da smo svi pre svega pešaci koliko je ovaj vid kretanja dobar za naše zdravlje i za okolinu, tako da je Evropska nedelja mobilnosti dobar povod da nas podseti na te činjenice – rekla je ona.

Istakla je da Kruševac već nekoliko godina unazad radi na unapređenju infrastrukture za pešačenje i vožnju bicikla, na  unapređenju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, te  povećanju atraktivnosti i bezbednosti javnih prostora, kroz unapređenje i proširenje trgova i parkova.

Pre pet godina, krenulo se i sa privremenim zatvaranjem glavne ulice za motorni saobraćaj, u večernjim satima, tokom svih sedam dana Evropske nedelje mobilnosti. Kako je ova inicijativa naišla na pozitivne reakcije građana, sa tom praksom nastavljeno svake naredne godine, uz produžavanje perioda trajanja, da bi prošle godine ovakav režim saobraćaja bio na snazi od sredine aprila do sredine oktobra.

U Kruševcu se prošle godine radilo i na unapređenju infrastrukture za pešački i biciklistički saobraćaj, na više lokacija. Prilikom rekonstrukcije Trga kosturnice proširen je park, izgrađena je i javna garaža, ukinuto ulično parkiranje i formirana biciklistička staza. Semaforizovane raskrsnice pretvorene su u kružne tokove sa zelenilom i skulpturama, na rekontrusanim  trotoarima ugrađivane su taktilne poloče, a u toku je i postavljanje LED rasvete kod uličnog osvetljenja.

Uz veliki zahvalnost Evropskoj komisiji na ukazanom poverenju, Palurovićka se zahvalila i SKGO-u i GIZ-u na, kako je rekla, podršci tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, kroz projekat “Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije”.

Evropsku nedelju mobilnosti prošle godine obeležila su 22 grada i opštine iz Srbije, šest je steklo status “zlatnog učesnika”, a pet konkurisalo za nagradu. Kruševac je odabran za jednog od tri finalist u kategoriji većih gradova, što je do sada najveći uspeh koji je postigao neki grad iz Srbije.

Kampanja “Evropska nedelja mobilnosti” koja traje od 16. do 22. septembra svake godine, pruža gradovima priliku da isprobaju održive transportne alternative. U 2019. godini, za učešće u kampanji, registrovalo se preko 3.100 gradova. O najboljima je odlučivao žiri stručnjaka za mobilnost i transport.

D.P.  

Ostale vesti

back-to-top