Knjige koje svi treba da pročitamo

Postavljeno: 18.04.2021

I ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti

1. Tomas Man – Čarobni breg

Šta je čarobni breg, sanatorijum u Švajcarskoj ili slika Evrope pred Prvi svetski rat? Hans Kastorp dolazi da obiđe svog rođaka i ostaje u Dovosu sedam godina. U tom mestu, isključenom iz svetskog meteža, glavni junak u razgovoru sa novim poznanicima i prijateljima pokreće intelektualne rasprave i polemike.
Tomas Man kaže da su problemi iz romana probudili interesovanje obrazovanih. I danas su ta ista pitanja aktuelna, iako je prošlo skoro sto godina od objavljivanja romana.

2. Tvrđava – Meša Selimović

Ovo je roman u kome se tajna duže pamti nego jasna istina, kako pripovedač kaže. A istina je surova priča o strašnom ubijanju, zverstvima, o ljudskom strahu. Došao je iz Hoćimske bitke i nosio sećanje kao avetinjske slike, koje nije mogao ni razumeti ni objasniti. Mi, verni čitaoci, umećemo kao lepa mlada devojka kojoj priča saslušati, jer je ponekad to važnije od razumevanja. Kazivanje nas dovodi do saznanja da deca ne smeju živeti glupo i reagovati kao očevi. Treba živeti za rodno nebo i voleti zavičaj kao dragu ženu. U životu koji je samo žalosno razbojište, moramo sazidati svoju tvrđavu od ljubavi i smeha, kao Tijana i Ahmet Šabo.

3. Kod Hiperborejaca – Miloš Crnjanski

Opisuje ugašene vulkane, ostrvo Jan Majen, sliku Vezuva, traži veze između kontinenanta i ljudi. “Nijedna violin u Kremoni ne zvuči lepše, nego detinji plač – prvi”. Tako život pobeđuje, rat i smrt su prolazni. Vergilije, Monteverdi, umetnost, sve je to večno, kao i sunčano jutro u Rimu, kao i sunce koje je za sve isto. U ovom romanu, Crnjanski dokazuje da se osnovne vrednosti života ne menjaju: lepota, priroda, ljubav i sreća. Sve je povezano, sever i jug, prošlost i budućnost, i kao u pesmi Sumatra, ako se neko rasplače, na drugom kraju sveta, neko se nasmeje.

V.P. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top